IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купеният вот е около 3%, твърди експерт

Растат нарушенията около организацията на изборите, заяви Ваня Нушева от "Прозрачност без граници"

11:03 | 26.10.15 г.
Купеният вот е около 3%, твърди експерт

Около 13,5% от нарушенията на изборните правила са свързани с контролирания вот. Това коментира програмният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нейната организация, почти 3% е купеният вот.

Най-много нарушения в изборния ден има при организацията за провеждане на изборите – местни и референдума „две в едно“. Според експерта това са 73% от всички нарушения и са много повече спрямо предишните избори.

СИК нямаха възможност да работят по ясни указания как да процедират с двата типа избори, смята Нушева. По думите й имало е населени места, където избирателите са срещали препятствия, когато са искали да упражнят правото си на глас за референдум.

"СИК не даваха на избиратели в Кърджали да гласуват в референдума и ги пренасочваха да гласуват единствено с бюлетините за местния вот. В Пловдив, Шумен, Сливен, Монатана, Стара Загора и в редица други градове информираха, че избирателите не получават автоматично бюлетини, а трябваше да си поискат, за да участват в референдума", посочи Нушева.

Тя припомни, че по обед ЦИК реши да даде указания на секционните комисии да дават пълния брой бюлетини, без да питат гласоподавателите дали желаят или не да участват в референдума, припомни Нушева. По думите й въпреки това наблюдатели са сигнализирали, че погрешната практика се е запазила до края на изборния ден.

Наблюдателите на "Прозрачност без граници" са забелязали и вече традиционните пропуски на избирателните комисии, например свързани с поставянето на печати и откъсването на  контролни номера на бюлетините.
"Не станахме свидетели на предизборна кампания с послания. Малко кандидати представиха своя програма на избирателите. Значителна част се ограничиха да формулират две-три точки, написани на някакъв предизборен плакат или брошура и с това да се изчерпи тяхното виждане за развитието на местните общности", коментира Нушева.

"Нашите наблюдатели ставаха свидетели на форми на организация, които показват върху избирателите е упражнен натиск или че на част от избирателите е предложена материална облага, за да участват в изборния ден", добави Нушева.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още