fallback

Работодатели и синдикати спориха с Петър Москов за данък "вредни храни"

Голяма част от населението няма възможност да купува качествени храни, заяви Димитър Манолов

13:37 | 29.10.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Работодатели и синдикати се обявиха против въвеждането на данък "вредни храни". Обсъждането на проекта на Закон за данък обществено здраве влезе като допълнителна точка в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по искане на представителите на бизнеса и на синдикатите, съобщи БТА.

Припомняме, че здравното министерство предлага да бъдат облагани четири групи вредни храни – пресолени, с добавена захар, с трансмазнини и енергийните напитки.

Според работодателите този данък няма да постигне очакваният ефект хората да се хранят по-здравословно, а ще увеличи сивата икономика и безработицата, ще се влошат условията за бизнес и няма да се спази един от най-важните ангажименти на управляващата коалиция - да се запази сегашната данъчна система.

Mинистърът на здравеопазването Петър Москов отговори, че приходите от този данък ще бъдат ползвани за ремонт на спортни площадки в училищата, качествено ново хранене на децата в училище, както и за профилактика. Той допълни, че опитът на страни като Унгария, в които има такъв данък, показва, че след въвеждането на данъка има спад с 27% на потреблението на храни с вредни съставки, а 40% от унгарската индустрия е направила по-ниско съдържанието на вредни съставки в храните и в резултат на това се е освободила от плащането на данъка.

В Унгария са загубени само 900 работни места за една година и след това постепенно са били възстановени, отбеляза министърът.

От бизнеса прогнозираха допълнителни разходи за обезщетения за безработица в България от 16 млн. лева за съкратените работни места.

Според браншовите организации страни с по-висок жизнен стандарт са се опитали да въведат данъка, но заради тежките ефекти са се отказали. Справката показва, че такъв закон е действал в много европейски държави, например в Дания, която е една от най-бързо реагиращите държави по отношение на национално законодателство. Законът в Дания е отменен поради пълна невъзможност да доведе до очаквания ефект, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него в България няма механизъм за стимулиране на производителите на здравословни и качествени храни и покачване на покупателната способност на населението по отношение на храните чрез механизми като намаляване на ДДС върху определени храни.

Голяма част от населението на страната се храни нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни, заяви Манолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
fallback