IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати спориха с Петър Москов за данък "вредни храни"

Голяма част от населението няма възможност да купува качествени храни, заяви Димитър Манолов

13:37 | 29.10.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на здравеопазването Петър Москов <em>(средата)</em>, социалният министър Ивайло Калфин <em>(ляво)</em> и министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на НСТС. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на здравеопазването Петър Москов (средата), социалният министър Ивайло Калфин (ляво) и министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на НСТС. Снимка: БТА

Работодатели и синдикати се обявиха против въвеждането на данък "вредни храни". Обсъждането на проекта на Закон за данък обществено здраве влезе като допълнителна точка в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по искане на представителите на бизнеса и на синдикатите, съобщи БТА.

Припомняме, че здравното министерство предлага да бъдат облагани четири групи вредни храни – пресолени, с добавена захар, с трансмазнини и енергийните напитки.

Според работодателите този данък няма да постигне очакваният ефект хората да се хранят по-здравословно, а ще увеличи сивата икономика и безработицата, ще се влошат условията за бизнес и няма да се спази един от най-важните ангажименти на управляващата коалиция - да се запази сегашната данъчна система.

Mинистърът на здравеопазването Петър Москов отговори, че приходите от този данък ще бъдат ползвани за ремонт на спортни площадки в училищата, качествено ново хранене на децата в училище, както и за профилактика. Той допълни, че опитът на страни като Унгария, в които има такъв данък, показва, че след въвеждането на данъка има спад с 27% на потреблението на храни с вредни съставки, а 40% от унгарската индустрия е направила по-ниско съдържанието на вредни съставки в храните и в резултат на това се е освободила от плащането на данъка.

В Унгария са загубени само 900 работни места за една година и след това постепенно са били възстановени, отбеляза министърът.

От бизнеса прогнозираха допълнителни разходи за обезщетения за безработица в България от 16 млн. лева за съкратените работни места.

Според браншовите организации страни с по-висок жизнен стандарт са се опитали да въведат данъка, но заради тежките ефекти са се отказали. Справката показва, че такъв закон е действал в много европейски държави, например в Дания, която е една от най-бързо реагиращите държави по отношение на национално законодателство. Законът в Дания е отменен поради пълна невъзможност да доведе до очаквания ефект, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него в България няма механизъм за стимулиране на производителите на здравословни и качествени храни и покачване на покупателната способност на населението по отношение на храните чрез механизми като намаляване на ДДС върху определени храни.

Голяма част от населението на страната се храни нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни, заяви Манолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
При такава мъглява, неточна и неясна формулировка за вредни храни цялото мероприятие с регулирането на нещо (което самите инициатори не знаят точно какво и как), на базата на фискална политика (която дори не знаят как и дали ще работи) става абсолютно безпредметно.Какво значи да не ям сол? Нашият стомах работи на солна киселина (HCl), ако някой не си спомня.Какво значи да не ям захар - нашият мозък работи на захар. Всички невротрансмитери ползват захари за синтеза. Цялата енергийна система на организма работи от разграждането на захари.Едно е да не ядеш захари-***, фалшива захар (аспартам, високо-фруктозен царевичен сироп) и замърсена захар (с Hg), а съвсем друго е да не ядеш захар въобще ..на базата на някаква фискална политика.Неясната формулировка на мъглявата фискална политика явно и очевидно има някакви др. пара-медицински цели -безразборно събиране на някакви пари за финансиране на 20 заплати на някого и трошенето им за каквото и да е ..но не и за това, за което си мислим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Кой им е дал на тия индулгенции /за чиято цена спорят/ да тровят!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Цинизмът на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
И пак с "удобните" примери напред! Един път ние няма ли да вземем чисто наше решение с положителен ефект!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Спор за цената на която ще могат да тровят населението ! Невероятно цинично! Вредните храни просто трябва да се ЗАБРАНЯТ! Санкцията за нарушители би трябвало да е тежка. Много тежка! Бизнеса им с тровенето на населението щял моля ви се да пострада! ха ха ха Егати и държавата! За цигарите се изписаха какви ли не глупости за да вдигнат в ПЪТИ цената им а тук за тежко престъпление спорели! Какво има да спорите бре! Тровите народа който ви осигурява живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Спор за цената на която ще могат да тровят населението ! Невероятно цинично! Вредните храни просто трябва да се ЗАБРАНЯТ! Бизнеса им с тровенето на населението щял моля ви се да пострада! ха ха ха Егати и държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
ПП саламите от л****** са забранени. Просто толкова им е контролът. Сега искат да ми кажат, че ще контролират и капанчета на морето дали да не пържат картофите към цацата цяло лято с една и съща хидрогенна мазнина - е ми няма да го направят, но ще съберат по още един рушвет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
888
преди 8 години
Според мен с този данък ще се повишат цените на всички хранителни продукти и накрая хранителните отпадъци продавани по магазините, ще бъдат продавани на почти двойна цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Ами за мене отговорът е ясен - искат пари, още повече пари, за да могат да ги налеят в джобовете на близки фирми. А това за площадките, за качествената храна в училищата /извинявайте ама сега с вредни ли ги храните?/ са някакви басни - нали затова си има други данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
s3
преди 8 години
Те това е въпроса, защо държавата не контролира храните у нас и директно не забрани саламите от ла*на, има ги, а вместо това гледа как да смъкне още една риза от гърба на бедните?Да не би държавата ни да е пред фалит, че се налага да се предприемат подобни стъпки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още