IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адекватни обучения ще съживяват заетостта в районите с висока безработица

Работим за създаване на среда за стимулиране на постоянна заетост и насърчаване на икономическа активност, заяви Ивайло Калфин

14:29 | 02.11.15 г.
Адекватни обучения ще съживяват заетостта в районите с висока безработица

Програмите за временна заетост и създаването на среда за постоянна заетост са двете посоки, по които работи социалното министерство, за да стимулира заетостта в един от регионите с най-висока безработица в страната – Видин. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща с представители на Областния кооперативен съюз във Видин.

Калфин е коментирал мерките, които министерството предприема в посока увеличение на заетостта в района, съобщават от МТСП.

Министърът е посочил, че  при програмите за временна заетост важното е освен осигуряването на поминък, изграждането на трудови навици, особено у младите хора. 

„Другото, което правим е, да създаваме среда за стимулиране на постоянна заетост и насърчаване на икономическа активност. Бизнесът подава сигнали, че няма кадри. Част от мерките, които финансираме, и които непрекъснато развиваме и актуализираме, са адекватни обучения за квалификация и преквалификация, така че да намалим максимално разстоянието между търсене и предлагане на пазара на труда“, каза Калфин.

По думите му е много важно усилията да се насочат към преодоляване на несъответствията между търсене и предлагане на пазара на труда. „Само така, обучавайки кадри и подготвяйки хората за заетост, от каквато бизнесът има нужда, ще можем да задържим потенциала на района тук и ще можем постепенно да прекратим процеса по обезлюдяването му“, смята министърът.

Той подчерта, че в момента се подготвя Закон за социалното предприемачество, който също ще съдържа мерки за насърчаване на социални инициативи. Отделно през 2016 година по различни мерки на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще стартират мерки за насърчаване на предприемачеството и подпомагане на микробизнес“.

"Трябва заедно – държава и бизнес, да направим всичко възможно да развием потенциала на пазара на труда, така че хората от региона да намират работа и реализация тук“, категоричен е Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още