IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма да се намаляват възнагражденията в МВР*

Румяна Бъчварова защити предлаганото от финансовото министерство орязване на плащанията в сектор „Сигурност“, полицаи от София още днес излязоха на протест

15:28 | 03.11.15 г. 22
<p>
	Протест на служители на МВР в София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Протест на служители на МВР в София. Снимка: Investor.bg

Не става въпрос за намаление на възнаграждения в МВР в момента. Допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредна пресконференция по повод обявения протест на полицаите утре.

"Това не се предвижда с заложения законопроект. Гарантираме, че текстът се прилага еднозначно. Допълнителните възнаграждения, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите", заяви Владислав Горанов, цитиран от агенция „Фокус“.

По-рано днес полицейските синдикати обявиха началото на протестни действия от утре заради орязване на плащания на служителите. Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова защити предлаганото от МФ орязване на плащанията в сектор „Сигурност“.

„При намаляване на обезщетенията за служителите на МВР можем да говорим за около 25 млн. лева на година в полза на бюджета“, каза Бъчварова. По думите й това са средства, съпоставими с 30% издръжка на МВР.

„Не искаме да се противопоставяме на служителите", каза още Горанов. Той обясни, че може да се закупят техника и нови автомобили за сектор "Сигурност" и да се подобрят условията на работа.

Според Горанов оттук нататък има два сценария. „Или да оптимизираме плащанията за тези, които са административен персонал и да финансираме същите системи за подобряване на работа, или да приемем, че системите за отбрана и сигурност са недофинансирани и да променим приоритетите на държавата“, посочи Горанов.

"За следващата година се предвижда немалък дефицит от 1,8 млрд. лв. С тези суми нашата държава ще задлъжнее безвъзвратно", обясни финансовият министър.

Около 250 служители в сектор "Сигурност" са напуснали в последните дни, допълни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Средствата, които ще спестим, биха ни дали възможност да повишим бюджета за издръжка и да направим условията на работа по-добри", заяви Бъчварова.

По думите й, ако продължи да се отлага решението за намаляване на обезщетенията на служителите на МВР и МО, с всеки месец ще се задълбочава дефицитът в системата. "Всяка следваща година на отлагане задълбочава проблемите до степен, че те стават невъзможни за решение. Не мога да обвиня тези, които подават оставка", коментира Бъчварова.

Тя се обърна към колебаещите се дали да напуснат и отправи послание към тях да си дадат сметка, че макар и да остават с по-малко обезщетения, те получават сигурност и възможност за развитие, възможност да работят при по-добри условия.

"Трябва да сме наясно, че става въпрос за сигурността на държавата ни. Това е изключително голяма отговорност. До момента ресурсите, с които разполагаме при тази численост, не ни дават възможност да работим според съвременните изисквания и да работим максимално и пълноценно", заяви още Бъчварова.

Промените са в интерес на служителите на МВР, продължи Бъчварова. "Моята цел като министър на вътрешните работи е да намеря баланса на тези интереси. Отговорността трябва да се търси. Решението, което правителството приема в МС, и е предложено в парламента, е най-щадящото по тези три различни оси.

Най-чувствителният въпрос е социалният пакет, който получават служителите на МВР", посочи Бъчварова. По думите й най-болната тема са обезщетенията, които се определят в размер на 20 работни заплати. "Това, което анализирайки ситуацията установяваме, е, че тези средства минават през бюджета на МВР, който е изключително голям и всяка година се дофинансира в края на годината", каза още Бъчварова.

Междувременно полицаи от всички управления в София се събраха да протестират още днес пред сградата на Министерство на финансите срещу проектобюджета, които предвижда намаляване на средствата за сектор "Сигурност" за догодина. Те очакват да се срещнат или с финансовия министър Владислав Горанов, или с вътрешния Румяна Бъчварова.

По-късно демонстрантите тръгнаха на шествие по улиците, като блокираха кръстовището при Софийския университет.

От едната синдикална организация съобщават, че са решили да позволят на членовете си да протестират в свободното си време както намерят за добре.

Главният секретар на МВР Георги Костов отиде на място и обяви, че той е незаконен. . Главният секретар каза, че е разговарял с премиера Борисов, който бил категоричен, че исканията на полицаите към момента не стоят на дневен ред.

Костов и премиерът ще имат среща и утре.

* Актуализирано с протеста на полицаите от столичните РПУ-та пред Министерството на финансите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 12 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
пари от фонда им работна заплата не трябва да се вадят. Но системата е изключително порочна-целта ти е не да работиш в нея, а да се задържиш до 20те заплати-т.е. даже ако се наложи да си затваряш очите за корупция. Просто тия 20 заплати трябва да се пренасочат към вдигане на заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 8 години
Поредната гербаджийска пушилка - предлагат се промени в такъв обем и дълбочина че тяхното приемане е абсурдно . Накрая ако все пак успеят да пробутат 20-30 % от първоначалните предложения се отчитат като огромни постижения .п.п. не че МВР няма нужда от сериозни промени - застинало около 70-те в развитието си . п.п.п. Искам да направя и предложение - назначете Орешарски и Мургина , навремето те треструкторираха НАП без да се чуе и звук , а реформата беше изключително дълбока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
По принцип съм критичен към привилегиите на полицаите и военните, но тук едва ли не ще избухна в смях. Значи за бежанците държава ще отделя по 200 млн. на година без те да са внесли и 1 стотинка данък, а за пенсиониращите се полицаи няма 25 млн. Полицаите хич да не са работили през целия си живот са все са заслужили повече отколкото забрадените навлеци, които ни завземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 3
panther
преди 8 години
И да си продължа. Горанов на мен не ми харесва и за много от решенията му мога да споря. Но за МВР определено го подкрепям. Силно се надявам да удържи и да се приемат поне някакви компромисни мерки от сорта на ежегодно намаляване на заплатите при пенсиониране с 1-2 и на отпуската с 1-2 дни, за период от 10-5 години. Т.е. същия ефект, но не шоково, а плавно.Крайно време е да се вземат някакви мерки и в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 30 rate down comment 0
panther
преди 8 години
За всички нормални хора извън системата на МВР е очевадно, че трябват сериозни промени, особено в социалните придобивки на полицаите.Особено показателен е факта, че докато повечето университети не могат да си запълнят бройките, за Академията на мвр има по 10ина човека за място, и се носят слухове за сериозни подкупи. Няма кандидати за инженерните специалности (с изключение на ИТ), а изобилстват кандидати за пазванти.Полиция е нужна спор няма, но тя гарантира сигурността, а не доставя реален продукт (пари) както правят инженерните специалности. Допълнително стои въпроса, доколко полицията си изпълнява задълженията по гарантиране на вътрешната сигурност, всъщност това си личи по мненията на всички несвързани със "системата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
kefala
преди 8 години
Люк аут!!!Дали ще има кандидати!!!Хи-хи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Да се закрият всички структури на МВР! Нямаме нужда от полиция! Да останат само министъра и чиновниците в министерството - както в министерство на отбраната - няма армия, но министър и министерство си има, а сградите на МО и ГЩ са пълни! Разликата от сега е, че чиновниците не протестират и не създават проблеми за министъра на финансите и за политическия елит.Да се раздаде оръжие на населението и да се даде законно право на саморазправа! Като напълним гробищата, освен, че ще се редуцира престъпността, но и ще се изпразнят повечето жилища и ще се освободи място за бежанците, което ще реши и бежанската криза! Ще дадем светъл пример и на Европа как да премине към качествено нов вид европийско общество! Ура, господа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 6
babaMETZA
преди 8 години
Тъй и тъй ще наемаме чужда армия да ни варди небето, може и чужда полиция да наемем... сигурно отстъпка правят ако вземеш и двете....Няма такава държава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Тия хора нямат досег с реалността, да не кажа повече от половината, че не знаят втори език, нямат компютърна грамотност, нито физически данни, за да я вършат тая работа. Защо си мислят, че никой друг няма да я иска тая работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 1
vlado64
преди 8 години
То пък чудните кадри дето са напуснали . Чичковци със шкембета . Краино време е да се реформира тази система но на Боко не му отърва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още