IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът се среща с Горанов и Бъчварова заради протеста на полицаите

Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана заради орязаните социални права на военнослужещите

10:05 | 04.11.15 г. 1
Премиерът се среща с Горанов и Бъчварова заради протеста на полицаите

Премиерът ще се срещне днес с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи заради избухналото напрежение в МВР.

Преди началото на седмичното заседание на правителството министър-председателят ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и Министерството на отбраната.

Снощи Бъчварова направи опит да потуши напрежението сред подвластните й, като обеща, че няма да има намаляване на работните заплати, а социалният пакет ще се запази.

Тя обясни, че за най-болезнения аспект от реформите (съкращаване на парите при пенсия от 20 на 10 заплати, премахване на класа прослужено време – бел.ред) има предложение да важи само за влизащите в момента в сектор "Сигурност".

"Всички, които се вълнуват, ги разбирам чудесно – призовавам ги към известно търпение, за да можем да стигнем до най-доброто решение", призова ги силовият министър.

По думите й има възможност "в много по-широк политически формат" да се обсъдят социалните промени в сектор "Сигурност", които са залегнали в проектобюджета за 2016 г.

"Оставката е най-последната възможност, която е най-лесна. По-трудно е сега да намерим най-доброто решение", категорична беше Бъчварова.

Вчера униформените излязоха на непланиран протест в страната заради проектобюджета за 2016, в който са включени спорните текстове. За часове полицаи от столицата и страната блокираха ключови кръстовища, проходи и магистрали, след като синдикатите на служителите в МВР не постигнаха консенсус с управляващите.

За днес се планират нови протести и блокади на пътища. За 12 часа е обявена полицейска блокада на прохода "Маказа".

По-късно вечерта полицаите във Варна са обявили, че ще затворят изхода на града за магистрала "Хемус". За днес е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград.

Вчера органите на реда блокираха движението на магистрала "Марица" и главен път Хасково- Димитровград, на международното шосе Е-79 край Враца, както и в едното платно по автомагистрала "Тракия".

Очаква се към недоволството на полицаите да се присъединят и военните. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък свиква извънреден Съвет по отбрана заради промените в проектобюджета, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите.

Освен военните, към протеста на полицаите ще се присъединят и надзирателите от затворите, чиито социални права също са редуцирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 8 години
Проблема на Борисов в момента са седемте часа разлика м/у София и Вшингтон. Сикаджията ще се налага да изчака събуждането на началниците на намиращото се на Козяк 16 ПРАВИТЕЛСТВО на РБългария. Решението е тяхно и те са тези които могат да ги отменят. А Борисов той просто си е един клоун обременен със сикаджийско минало което се плзва за да бъде държан на къс повод от тези на ул.Козяк 16ПОЛИЦАИТЕ ПОКАЗАХА, ЧЕ МОГАТ ДА УПРАЖНЯТ РЕАЛНО ПРЕДОСТАВЕНАТА ИМ ВЛАСТ И ЗАКОПЧЕЯТ НЕ САМО БОРИСОВ , НО И ЦЯЛАТА ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПН ГРУПА КОЯТО ЧРЕЗ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!В новата световна геополитическа обстановка това е лесно за изпълнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още