IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите излязоха на протест ден по-рано от обявеното

Те не са съгласни с реформата, готвена от правителството

20:33 | 03.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полицаите излязоха на протест ден по-рано от обявеното

Напрежението в редиците на МВР ескалира след като стотици полицаи излязоха на протест в редица градове в страната. 

В София те се събраха пред сградата на Финансовото министерство и се отправиха към Народното събрание, а по-късно блокираха ул. "Раковски" и бул. "Васил Левски" до Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Служителите на МВР са категорични, че протестът им е напълно спонтанен и е започнал от 10-20 души, към които постепенно са се присъединили още. Протестиращите не са облечени с униформи, тъй като днес не са били на работа.

Причина за протеста е несъгласието с реформата, която готви правителството. Полицаите се противопоставят на на текстовете, че заплатите, които получават при пенсионирането си, които в момента са 20, ще бъдат намалени на 10 от догодина, както и на премахването на класа "прослужено време".

Главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов обясни на колегите си, че утре в 8:30 имат среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат своите аргументи. Очевидно, че срещите днес с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, не помогнаха.

Обяснението на финансовия министър защо поправката, срещу която негодуват синдикатите, се въвежда е, че било време на избори и че нямало как такива промени, които се използвали за политическа пропаганда, да бъдат прокарани.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че реформа няма как да се прави без пари и понеже МВР няма пари, по-добре да се направи непопулярна реформа, отколкото да не се прави нищо.

Протестите, които обявиха полицаите бяха за утре, 4 ноември. Ето защо те казват, че днешният им протест е спонтанен. Заканиха се да протестират в следващите дни пред Народното събрание и в неделя, 8 ноември, когато е професионалният им празник.

Единственото им условие, за да спрат протестите, е да отпаднат текстовете, които Финансовото министерство е предложило. Промените предвиждат при пенсиониране служителите да получават 10 заплати, вместо 20, както досега. Освен това, годишният им отпуск ще бъде намален от 30 на 20 дни. Идеята е да се премахне и класът за прослужено време.

Полицаите разказаха, че от 5 години имат да получават дрехи, работят със свои консумативи, а на места едва двама служители на пожарната трябва да се борят с пожарите.

Според тях обществото трябва да ги подкрепи. Но все пак добавиха, че не чакат подкрепа от никого. "Но след време няма да има кой да ви защитава", добавиха полицаите.

В същото време полицаи излязоха на протест и в Пловдив, Пазарджик, Перник, Бургас и други градове. В Бургас протестиращите заявиха, че ако готвените промени в закона за МВР се случат, то те ще напуснат. Освен това допълниха, че от 2011 година не са получавали униформени облекла и необходимото оборудване.

В Пловдив вече са се събрали над 1000 души. Протестиращите бяха посрещнати с аплодисменти. Трафикът се парализира за около половин час. В протеста участват полицаи от всички служби на МВР в града, като сред тях има и началници на дирекции и отдели.

Една голяма част стои мълчаливо пред сградата областната дирекция на полицията.
Протестът протича мирно и тихо.

Протестът в столицата блокира движението в ключови точки на града. Към този момент вече е отворено движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" при "Орлов мост", съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 3
hagan
преди 8 години
правителството се *** от страх утре щеэсе откаже от реформите иэще дигне запратите със 10 процента аз такова уплашено правителство от времето на Луканов непомня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още