IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 2 пъти по-скъпо ще бъде възстановяването на здравноосигурителните права

От следващата година прекъснатите права ще се възстановяват само при изплащане на дължимото за 60 месеца назад

14:10 | 22.11.15 г. 1
Почти 2 пъти по-скъпо ще бъде възстановяването на здравноосигурителните права

Почти два пъти по-скъпо ще бъде възстановяването на здравноосигурителните права през следващата година, съобщават от пресцентъра на Националната агенция за приходите (НАП).

След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще бъдат възстановявани, само при условие, че се изплатят всички дължими вноски за последните 60 месеца (5 години). Досега се изискваше изплащането за три години назад. Промяната в Закона за здравното осигуряване е публикувана в Държавен вестник в края на юни, но от приходната агенция посочват, че ще влезе в сила шест месеца по-късно.

От НАП посочват още, че, ако човек, който сам внася здравните си вноски, е с прекъснати права и пожелае през август 2015 г. да си възстанови, ще трябва да заплати всички дължими осигурителни вноски за периода 1 юли 2012 г. - 30 юни 2015 г.

В случай, че пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари следващата година, той ще трябва да плати за периода 1 януари 2011 - 31 декември 2015 г.

Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на сумите не лишава осигуреното лице от осигурителните му права, допълват от НАП.

Освен това напомнят, че не е извършена промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, осигуряващи се за своя сметка. Това се случва, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, като периодът се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който лицето потърси медицинска помощ, неплатена от Националната здравноосигурителна каса.

До края на тази година правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на следващата година - за период от 60 месеца.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус и да проверят периодите, за които им липсват вноски. Това се случва чрез електронната услуга на НАП и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор за цялата страна.

Услугата изисква въвеждането на ЕГН, а чрез електронния калкулатор могат да се изчислят дължимите вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Абе хора, научете се поне да препечатвате вярно!" 1 юли 2012 г. - 30 юни 3015 г" - ей-ся, дай Боже да живея 1000 години ама едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още