IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Увеличеният бюджет на НЗОК идва от здравните вноски

Нови технологични решения ще изсветлят работата на Касата, каза здравният министър

11:36 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москов: Увеличеният бюджет на НЗОК идва от здравните вноски

През 2016 година НЗОК ще разполага със 129 млн. лева повече средства спрямо 2015 година. Увеличението е с 4,2%, отчете здравният министър Петър Москов по време на дебатите по първото четене на закона за бюджета на касата за догодина.

Проектът на финансовата рамка на Касата предвижда балансиран бюджет с малко над 3,2 млрд. лева приходи и също толкова разходи за следващата година. 

„Тези пари не са от сляпо преразпределение, а са свързани с наличните източници на приходи“, каза още той и посочи, че 42 млн. лева от увеличените приходи ще дойдат от повишените ангажименти на държавата да плаща здравните осигуровки на хората, които осигурява. Останалите средства идват от по-добрата събираемост на здравните вноски.

Именно повечето приходи от здравни вноски са в основата на намаляването на дефицита в Здравната каса през тази година, категоричен беше Москов пред депутатите.

Най-песимистичният сценарий на Надзорния съвет на НЗОК, представен към 30 септември, е за дефицит до 65 млн. лева. В същото време очакванията са приходите от здравни вноски да са поне 20 млн. лева. По този начин дефицитът в бюджета за 2015 година ще бъде между 35 и 37 млн. лева, категоричен беше още здравният министър.

Петър Москов припомни, че бюджетът на Касата за 2013 година е бил актуализиран на няколко пъти с 350-400 млн. лева и отхвърли обвиненията на опозицията, че липсват точни разчети за дейностите в предложението за финансова рамка през 2016 година.

Той отбеляза още, че има няколко резерва в бюджета на Здравната каса за следващата година и сред тях са електронният идентификатор и централизираната платформа за търговия с лекарствата на болниците. Москов съобщи, че очаква платформата да заработи до влизането в сила на рамковия договор, а електронният идентификатор – до март 2016 година.

Според него, ако тези нововъведения в система не прекратят нарушенията, те най-малкото изсветлят реалните обеми, с които работи Здравната каса.

Депутатите днес трябва да разгледат на първо четене бюджетните закони за следващата година. В дебатите по финансовата рамка на НЗОК от опозицията отбелязаха, че законопроектът не отразява идеите за реформа, представени по-рано през годината. От БСП посочиха, че предвидените средства не са достатъчни и качеството на здравната услуга ще намалява.

БСП и ДПС отчетоха още, че не е обърнато внимание на големите задължения на болничните заведения у нас, както и задълженията на НЗОК към здравни каси в чужбина, поели лечение на български граждани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още