IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание одобри бюджета на Здравната каса за догодина

Опозицията отбеляза недостатъчните средства за здравеопазване и липсващи реформи за системата

12:55 | 18.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Народното събрание одобри бюджета на Здравната каса за догодина

Със 117 гласа "за" депутатите приеха на първо четене проекта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година. Срещу текстовете се обявиха 45-ма депутати - от БСП - Лява България, ДПС и Атака, а от АБВ се въздържаха при гласуването. 

Бюджетът на НЗОК за следващата година не отразява идеите за мащабна реформа в сектора, а средствата са недостатъчни, посочиха от опозицията по време на дебатите. Според БСП – Лява България качеството на услугите ще продължава да се влошава, а от ДПС смятат, че приходите са подценени на фона на очаквания икономически растеж на страната за 2016 година.

Средствата за здравеопазване през 2016 година ще бъдат около 4% от брутния вътрешен продукт, докато средното за ЕС е 7,3%, отчетоха още депутатите от опозиционните сили в парламента. Управляващите признаха, че парите не са достатъчно, но те отговарят на реалността.

Допълнителни промени, отразяващи критиките на съсловните организации и депутатите, ще бъдат направени между първо и второ четене на законопроекта, беше обещано от парламентарната трибуна. 

Одобрената на първо четене финансова рамка на Касата предвижда приходи в размер на 3,204 млрд. лева, като основен източник на средствата са здравните осигуровки (3,166 млрд. лева). Приходите ще бъдат със 129 млн. лева повече спрямо тази година, като от здравните вноски на осигурените ще дойдат допълнително 80 млн. лева, предвиждат законопроектът.

Заложените разходи също се увеличават със 129 млн. лева до 3,204 млрд. лева. Текущите разходи са 3,201 млрд. лева, от които 2,8 млрд. лева ще бъдат насочени към здравноосигурителни плащания. Почти половината от тях или 1,34 млрд. лева са предвидени за плащания в болничната помощ, е записано в проекта на бюджета на НЗОК. За медицински изделия и диетични храни догодина ще бъдат платени почти 751 млн. лева.

Бюджетът предвижда още 316,6 млн. лева да бъдат заделени като резерв за непредвидени плащания.
Разходите за заплати в НЗОК се увеличават с 1,5 млн. лева и са в размер на 32,5 млн. лева. Увеличението ще бъде компенсирано от намаляването на административните дейности, които извършва институцията до 11,6 млн. лева.

Здравната вноска остава без промяна – в размер на 8 на сто.

С преходните и заключителни разпоредби на закона депутатите разписаха и възможността преизпълнението на приходите да се използва за допълнителни здравноосигурителни плащания над утвърдените разходи.

При обсъждането на бюджета на Здравната каса в парламентарната комисия по бюджет и финанси съсловната организация на зъболекарите у нас се обяви против разширяването на правомощията на контролните органи на НЗОК.

Бюджетът на НЗОК е показател за пълния провал на политиката в здравната сфера, категорични бяха от БСП – Лява България. По време на дебатите Емил Райнов посочи, че не се очертава увеличаване на публичните разходи в сферата през следващата година и здравеопазването ще се влошава. „Това за пореден път показва, че здравеопазването не е приоритет на това правителство“, каза той.

Според него бюджетът не отразява заявките за реформи и политики, сред които и пакетите за лечение, предложени от министър Петър Москов и влезли в Закона за здравното осигуряване. Райнов коментира още, че с отлагането на старта на реформата – вместо от 1 януари 2016 година от 1 април 2016 година, здравният министър бламира собствените си предложения.

Георги Гьоков пък заяви, че състоянието на здравеопазването у нас е „катастрофално“ и в бюджета има политики, които допълнително влошават състоянието, а не посочват решение на проблемите. Текстовете не бяха достатъчно задълбочени обсъдени и не отговарят на социалните нагласи, смята още той. Депутатът критикува и лимитите за лечение, защото при нужда от лечение и изчерпани лимити или осигурените ще трябва да плащат със собствени средства, или болниците да трупат допълнителни дългове.

От ГЕРБ признаха, че бюджетът не удовлетворява нуждите на Касата, защото парите не са достатъчни. Семир Абу Мелих посочи, че причината за това е монополът на НЗОК, който не позволява свободния избор на българските граждани къде да се лекува. Според него различните правителства правят опити да администрират разходите на Касата, но това няма да бъде успешно, докато не бъде променено сегашното положение и не бъде постигната диверсификация на плащанията.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че бюджетът на НЗОК е „бутафорен“, „а истинското му име е провал“. Законопроектът не кореспондира с намеренията за реформи, посочи още той и определи, че проектът не отразява развитието на сферата, а финансовите ограничения, пред които е изправено правителството.

Според ДПС приходите в бюджета са занижени, защото в държавния бюджет е заложен икономически ръст и увеличаване на работните места. Ще има и по-голям размер на средната заплата и пенсия, което означава и повече средства от здравни осигуровки. Това означава, че освен планирания резерв Надзорния съвет има желание да преразпредели и преизпълнението на приходната част.

„Да се надяваме това да стане по прозрачен начин“, каза още Адемов, който беше социален министър в правителството на Пламен Орешарски.

От АБВ също посочиха, че средствата на НЗОК са недостатъчни и сме на последно място в ЕС по пари, отделяни за здравеопазване спрямо брутния вътрешен продукт. Георги Кючуков посочи, че държавата не е изряден платец и през следващата година ще поеме 55% от минималната вноска за „огромния контингент от хора, които осигурява“.
Законът обаче е балансиран, може да осигури функциите на НЗОК и включва много неща, които от години е трябвало да се случат, допълни той.

АБВ виждат и основни слабости и една от тях е премахването на договорното начало при функционирането на здравноосигурителната система. От партията визираха предвидените възможности Министерството на здравеопазването и Министерския съвет да коригират рамковия договор и да определят количества и цени на медицински продукти. Кючуков призова да се върне досегашната практика съсловните организации да могат да влияят върху разпределението на бюджета.

Заради липсата на договорното начало АБВ отказаха да подкрепят законопроектът и се въздържаха при гласуването.

Патриотичният фронт подкрепи предложението за бюджета на НЗОК, защото в него има много социални дейности, невключени досега – като например безплатни лекарства за болните от сърдечносъдови заболявания, инсулинови помпи за деца с диабет, както и повече средства за лечение на онокологични заболявания.
Бюджетът предвижа и по-добър контрол на разходите и отразява предприетите мерки, довели до повишена събираемост на здравните вноски, отбеляза Димитър Байрактаров.

От Реформаторския блок пък гарантираха, че ще има корекции в предложението между първо и второ четене на законопроекта, съобразени с получените забележки от съсловните организации и критиките в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
A B V sacho vaobshte sa v tova pravitelstvo Te vinagi glasuvat protiv resheniata mu i vinagi podkrepat B S P i D P S Sacho Samo saradi tova tosi komunist Kalfin da e minister
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
И Здравната каса е една продънена яма като бившата банка на Цветан Василев - Фараона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
без дебат .... свирен мач !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още