IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие разделянето на здравните услуги на НЗОК на два пакета

Наредбата ще може да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година

20:31 | 16.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие разделянето на здравните услуги на НЗОК на два пакета

Здравните услуги, които ще се покриват от НЗОК, вече ще са разделени в два пакета - основен и допълнителен. Това решиха депутатите с приети на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване. Основният и допълнителният пакет ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Наредбата ще може да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година.

От "БСП лява България" заявиха, че не подкрепят това разделяне. Мая Манолова предложи наредбата да се определя не от министъра на здравеопазването, а от Министерския съвет. По думите ѝ премиерът се предоверявал на министъра. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че именно министърът на здравеопазването трябва да определя наредбата, за да носи отговорност.

Според приети текстове за деца до 18-годишна възраст, студенти,затворници, бежанци, държавни служители, на които и досега държавата е поемала част от здравните вноски, осигурителната вноска се внася в размера, определен със закона за бюджета на НЗОК за съответната година, върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 г.

Промяната предвижда всяка следваща година този процент да се увеличава с 5 на сто до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.Депутатите гласуваха текстове, според които осигурените лица ще имат право да подават жалби пред директора на съответната РЗОК, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
С този министър няма да има реформа, то е ясно! Само че като го гледам какви резки и *** движения прави, ще става по-зле явно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ПОРЕДНАТА ПЕРВЕРЗИЯ!!ЗАЩО БЮДЖЕТА ЩЕ ПЛАЩА ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ??ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ САКАТИ ЛИ СА, ЧЕ АЗ И МИЛИОНИ БЪЛГАРСКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ВНОСКИТЕ ЗА ЗДРАВЕ И ПЕНСИИ!!ЗАЩО ОТ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВА И СТОТИНКА ЗА ЗДРАВЕ И ПЕНСИИ. ВИЖТЕ ТЕЗИ ЗАЧЕРВЕНИ КАТО КРЪВОДАРИТЕЛИ ВОЕННИ И ПОЛИЦАИ, МИНИСТРИ И ПРАВОРАЗДАВАТЕЛИ!!!!НА ЦЯЛАТА ТАЗИ АРМИЯ ОТ ХРАНТУТНИЦИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ!ТОВА ЛИ Е РЕФОРМАТА ВИ БЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още