IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Идеята за премахване на добавката клас "прослужено време” не е добра

Преценката на АБВ за участието в правителството ще е политическа, заяви вицепремиерът

14:31 | 04.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Идеята за премахване на добавката клас "прослужено време” не е добра

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин потвърди позицията си, че идеята за премахване на добавката за прослужено време не е добра.

“Ако влязат добавките за прослужено време в заплатата, тя замръзва”, посочи министърът пред журналисти след участието си в Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-азиатския диалог.

Калфин посочи, че ако няма достатъчно добър механизъм за актуализация на заплатите, то това не е добра идея. Коментарът бе по повод на заявени намерения от ГЕРБ за премахване на доплащането  за премахване на процента за всяка година стаж - т.нар. клас "прослужено време".

При сегашната система за предоговаряне на работната заплата е по-добре да оставим, където е възможно, автоматични механизми за нарастването й, смята социалният министър, цитиран от БТА. Той допълни, че е нужно да се изчака дали ще се появи такова предложение, в каква форма ще е то, като напомни, че то трябва да бъде обсъдено със социалните партньори.

Вицепремиерът заяви позицията си по идеята за премахване на добавката за прослужено време в частния и в публичния сектор и отрече да е обсъждал такава промяна с финансовия министър Владислав Горанов още в началото на месеца.

Той информира, че до края на тази година или началото на следващата ще има заседание на ръководството на АБВ, на което ще бъде отчетена първата година в управлението и ще бъдат направени съответни изводи за участието.

“Преценката за участието ни в правителството ще е политическа, която ще се основава на записаното в програмната декларация на правителството и ангажиментите, за които АБВ е настоявала”, коментира вицепремиерът. Той уточни, че става дума за две страни - това, което постига правителството и второто, свързано с прехвърчащите "искри", включително и сега покрай окончателното приемане на бюджета, когато, по думите на Калфин, някой от участниците в коалицията решава, че няма нужда да се интересува от мнението на останалите. Това винаги води до лош резултат и е хубаво да се избягва, изтъкна вицепремиерът.

“В правителството всички министри работят с чувството за екипност, ако някоя партия не е доволна от министрите си и политически има възражения към тях, то това се случва извън правителството. Кабинетът няма проблем с работата на който и да е министър”, коментира още Ивайло Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още