IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майки настояват за активна демографска политика

Размерът на майчинството трябва да бъде разглеждан на фона на дефицита и растящата задлъжнялост, посочи Васил Велев от АИКБ

08:57 | 12.12.15 г. 2
Майки настояват за активна демографска политика

Темата за размера на обезщетенията за отглеждане на дете у нас отново влезе в дневния ред на обществото с протеста на майките, провел се преди дни. Социалният министър Ивайло Калфин отговори на техните искания с коментара, че те ще костват "милиарди".

"Нашите деца са милиардите на тази държава", коментира в ефира на Нова телевизия тази сутрин Ани Тодорова, един от организаторите на протестите. Тя посочи още, че исканията на майките са за активна демографска политика, а децата да са приоритет в България.

Тя посочи, че прагът на бедност у нас е 300 лева, а обезщетението за майчинство за отглеждане на дете между 1 и 2-годишна възраст е 340 лева, което не е достатъчно за отглеждане на дете у нас.

Протестиращите майки настояват обезщетението да бъде обвързано с минималната работна заплата.

Припомняме, че майките у нас получават в първите 410 дни от своето майчинство 90% от месечното възнаграждение, върху което се осигуряват. За отглеждане на дете до 2-годишна възраст жените получават 340 лева на месец. От опозицията по време на дебатите за Бюджет 2016 настояваха за увеличаване на обезщетението до размера на минималната работна заплата, но без да бъде обвързано с нея.

Бившият социален министър Христина Христова обаче беше категорична, че обезщетенията за майчинство трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата, защото жените се осигуряват за това събитие.

Безспорно демографският проблем е много сериозен и липсват човешки ресурси, съгласи се председателят на АИКБ Васил Велев пред Нова телевизия. Той обаче посочи, че в други европейски страни обезщетението за отглеждане на дете след платеното майчинство е около 1/3 от минималната работна заплата, докато у нас е почти равно на минималното заплащане.

Велев отбеляза още и дългият отпуск за отглеждане на децата у нас. Според него срокът за отглеждане на дете вкъщи е прекалено дълъг и жените се деквалифицират.

Христина Христова смята, че срокът на майчинството е тема на сериозен дебат. За нея липсват необходимите социални услуги и родителите не могат да разчитат на подкрепа в отглеждането на децата.

Велев беше категоричен още, че размерът на майчинството трябва да бъде обсъждан на фона на растящия дефицит и задлъжнялост на държавата, залагани в бюджета. Дефицитът за 2016 година се очаква да бъде 1,85 млрд. лева, каза още той.

Ани Тодорова обаче посочи, че всяка година в бюджета се реализира икономия по отношение на обезщетенията за майчинство, защото деца не се раждат. Всъщност големият проблем на бюджета на НОИ не е разходната, а приходната част, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Ето и още една причина да няма пари за вас майки! ===Британски сайт се подиграва с намирисващи на корупция практики в България: Българското правителство ще плати 30,000,000.00, да, 30 милиона евро за такси за използване на продуктите на Microsoft Windows OS and Office пакети, които администрацията ще използва в следващите 3 години.Тези пари се плащат на всеки три години. Получава се, че 10 милиона евро се харчат всяка за нещо, което може да се вземе без пари или да се замени с безплатна алтернатива....Звучи ли ви логично?Не съвсем, но не забравяйте, че става дума за българското правителство. Неговите висши сановници има едничка цел, докато са на власт да я осребряват в кеш.А от безплатната алтернатива Linux OS кеш не може да се изкара!За никого няма да прозвучи учудващо, че добра част от харчените всяка година 10 милиона евро ще се върнат в джобовете на онези, които правят поръчката и харчат парите."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Няма пари за вас майки! Ето за къде не стигат! Проявете разбиране. Вече сме капиталистическа държава и срочно трябва да произведем милиардери. Не знаем за къв *** са ни но гледаме че на запад има такива. :)))))==="Нека не се драматизира с цената за изграждането на най-дългия тунел вБългария. Лиляна Павлова, м-р на регионалното развитие.Този 2-километров тунел "Кресна"/125мил. евро/ ще струва 14 пъти повече от най-дългия тунел във света Лердалския 24км /120 мил евро/" ===Такава е технологията за производство на бизнесмени и работодатели в БГ! Няма как без тях. Като забогатеят ТЕ ще ви "дадат" работа! ...за пари не знам но работа ще има! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още