IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Миков: Енергетиката е в най-тежкото си състояние

Показателно е, че БЕХ не може да изтегли заем, за да се разплати с „американските“ централи, посочи червеният лидер

10:12 | 21.12.15 г.
М. Миков: Енергетиката е в най-тежкото си състояние

Провалените политики на правителството в някои области са основание за БСП Лява България да поиска вот на недоверие към правителството, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ лидерът на червената партия Михаил Миков. Той открои като пример енергетиката с думите, че днес секторът е в най-тежкото си състояние.

Той беше категоричен, че показателно за сектора е фактът, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) не може да изтегли кредит и така да се разплати с т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – КонтурГлобал и AES Гълъбово. В началото на годината правителството се договори за намаляване на цената за разполагаемост на двете централи, но за целта трябваше да изплати задълженията си към тях. Вече месеци наред БЕХ търси начин да набере необходимите средства, за да изпълни условието.

Миков посочи още и тежкото състояние на мините, на които плаща само държавната ТЕЦ Марица Изток 2. Това може да предизвика напрежение, тъй като няма средства за изплащане на заплати. "Никой отговорен фактор в държавата не може да  каже на хората ще покъпва ли електроенергията или няма да поскъпва", коментира той по повод либерализацията на енергийния пазар. 

Лидерът на БСП беше категоричен още, че проблеми има в здравната реформа и социалната политика, защото доходите на хората намаляват. Той предупреди и за опасност от навлизане в дългова спирала по гръцки сценарий, тъй като управляващите покриват бюджетния дефицит със заеми. 

„Правителството не може да осигури икономическа обстановка в страната, която да носи приходи в бюджета и като няма приходи, бюджетният дефицит го попълват с този борч“, посочи Миков и допълни, че при влошаване на съотношението дълг спрямо брутния вътрешен продукт „убива перспективата за развитие на страната“.

БСП е единствената опозиция на тази дясна политика, коментира още лидерът на партията и допълни, че трудно биха се реализирали заявките на част от Реформаторския блок, че ще бъде опозиция на управлението, защото обективно няма как дясна партия да е опозиция на дясната политика. 

Червеният лидер обаче не посочи конкретна област, за която опозицията ще поиска вот на недоверие заради провал на политиката на управляващите. 

Михаил Миков прогнозира още, че през есента на 2016 година ще има избори 2 в 1, като обективните обстоятелства ще доведат до такъв сценарий. „Нека видим какво ще стане в енергетиката през зимата, нека да видим как ще започне да функционира реформата в здравеопазването и какво ще се случи в сферата на образованието“, каза още той.

Миков смята още, че ДПС си "самовнушава", че е втора политическа сила и това е част от политическия ПР.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още