IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България 2015-а: Туристи-бежанци, протести и ....

Гнилите ябълки и опраскваните съдийки хвърлиха сянка върху волята за съдебна реформа

12:30 | 01.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И британският премиер Дейвид Камерън дойде на посещение и се увери как България охранява границите на ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И британският премиер Дейвид Камерън дойде на посещение и се увери как България охранява границите на ЕС. Снимка: Ройтерс

Бежанци, протести, ремонти, роми, акушерки, катастрофи, туристи, присъди… Така вероятно изглежда България през 2015 г. на думи. Зад тях, разбира се, се крият много конкретни имена, дати, факти, съдби, истории... Едни помним, други най-вероятно - не.

Но годините се сливат, събитията ги разграфяват, а обзорите… припомнят. За да се види накрая колко въпроси са останали без отговор под чертата.

Бежанците и Вълкан

Вълкан Хараламбиев. Това вероятно ще е името, което търсачките у нас ще вадят като синоним на бежанската криза през тази година. Вълкан Хараламбиев  - граничният полицай, изстрелял куршума, който първи уби нелегален бежанец в Европа. Това се случи през октомври – край Средец, близо до границата ни с Турция.

И едно нарицателно ще изскача като кошмар от търсачките – камионът-ковчег.  Историята от края на август е за 71 бежанци, които бяха открити мъртви в български камион на една магистрала в Унгария. Каналджиите, също българи, бяха арестувани, чакат присъди.

Иначе - "24 нелегални задържани в София", "36 бежанци спипани в хотели и хостели" , "Хванаха камион със сирийци"…тези новини станаха ежедневие. Но поне голямата бежанска вълна ни отмина. Остана само метафората, че и бежанците не искат в България.

Плажовете ни празни, но пък мръсни  

Плажът, шезлонгът, цената, водата, туристът – български, но особено руски…2015-а ги постави на особено изпитание.

От една страна заради войната в Украйна, от друга - заради подкрепата ни за санкциите срещу Русия.

И да, няма какво да се спори - отлив имаше. Но най-вече български -  към гръцките плажове.

Дори се наложи премиерът от трибуната на парламента да ни "спусне" да ходим на нашето море. Всички, даже депутатите и министрите.

А синонимът на морето ни в търсачките ще е Лозенец - емблема на сезон 2015. Сигурно си спомняте... плажът с фекалиите.

Дупка, дупка, лентичка, асфалт...

Нови магистрали и отсечки, открити тържествено с рязане на лентички в присъствието на президента, премиера и почти целия кабинет. Това бе един от често повтарящите се сюжети и през 2015 година. Ремонтите станаха повод за много задръствания, дори и за убийство на магистрала "Струма".

Но пък и чакането си струваше –  магистрала "Марица" вече е цяла - чак до границата  ни с Турция. А премиерът ни прати по нея да пием кафе в Истанбул.

Ремонтирани и пуснати бяха едни от "най-разораните" участъци на "Тракия", а "Струма" подмина Дупница и стигна до Благоевград. Метрото пък стигна летището.

Но годината мина и в броене на дупки. В една от най-известните се превърна тази в "Дружба". Тя бързо стана трап и яма и запуши движението в София през пролетта.

Хубавите пътища обаче "дадоха газ" на една опасна традиция, която пред 2015 година взе много жертви:

Газ, спирачка, гонка... и войната на джигитите

В разгара на лятото гонка край Лесидрен уби две невинни деца – 16-годишно момиче и 15-годишно момче. Гонка през август доведе до смъртта и на 10-годишно момиче в Ловеч. Жертвите и ранените на пътя тази година отново са стотици.

Не мина и без зрелища. Едно от най-големите, за щастие бе с щастлив край. Помните, нали, полупълната цистерна, която увисна на магистрала "Хемус" на 80 метра височина. Само чудо спаси шофьора, който вися на мускули часове наред и бе изваден малко преди да остане без сили.

И още една голяма трагедия на пътя – през октомври над 50 коли се сблъскаха в тунел на магистрала "Хемус". В адското меле, невиждано у нас, загинаха трима, но експертите казаха, че жертвите е можело да бъдат много повече.

Многото катастрофи принудиха управляващите да променят Закона за движение по пътищата, да криминализират гонките и да вдигнат глобите. Дали това ще помогне – ще отчитаме догодина.

Темида – тука има, тука няма... престъпление

Няколко ключови клиенти на Темида чуха оправдателна присъда тази година. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече е невинен по всички обвинения срещу него. Зам-шефът на ГЕРБ чу оправдателна присъда и по делото за шестте "НЕ" - единственото, по което бе осъден на две инстанции на 4 г. затвор. В крайна сметка през септември Апелативният съд го оправда окончателно и по него.

В края на годината за невинна бе обявена и бившата социална министърка Емилия Масларова. Тя бе обвинена за присвояването на 11 млн. лв. при ремонт на социален дом в Стара Загора. Делото се точи 5 години, а прокуратурата поиска 20 години затвор за бившата министърка. В крайна сметка Масларова дочака да чуе, че е невинна.

"Невинен" чу в съдебната зала и бившият зам.-шеф на ДПС и парламента Христо Бисеров. Той бе обвинен за неплащане на данъци в особено големи размери, за недеклариране на сделки, както и за посочване на фалшиви данни в декларацията му пред Сметната палата.

Още една оправдателна присъда по ключово дело се чу тази година. Бившият главен секретар на Министерския съвет в служебното правителство на Марин Райков, Росен Желязков, бе оправдан за аферата "Костинброд". Скандалът за надпечатани над 300 000 незаконни бюлетини гръмна преди изборите през 2013 година.

Филип Златанов, прочул се като Филип Тефтерчето, заради бележника със записки с инструкции кого да обвини в конфликт на интереси, също се размина със затвора. Вместо поисканите 3 години зад решетките той получи условна присъда.

Още едно дело доби популярност тази година. Но то завърши с присъда. Мъж от врачанското село Градешница бе осъден на половин година затвор, защото е... откраднал 16 л. ракия от съседката.

И всичко това на фона гнили ябълки и опрасквани съдийки.

Протест ли бе да го опишеш…

И протестите станаха ежедневие. Сигурно няма да стигне и страница да се изброят всички, които излязоха да търсят справедливост на улицата.

Протестираха таксиметрови шофьори, родители, учители, журналисти, ученици, железничари, природозащитници, библиотекари, вложители в КТБ. Протестирахме срещу ТПТИ и срещу ромите, а ромите протестираха срещу нас.  Протест имаше срещу вселенския патриарх Вартоломей, срещу Давутоглу, срещу по-скъпите винетки, срещу спирането на предаването на Петър Волгин, срещу Цацаров. Артисти протестираха срещу Волен Сидеров, националисти протестираха срещу полицията.

Полицията протестира срещу държавата. Униформените, които цяла година пазиха протестите на другите, в края й сами блокираха кръстовища и затвориха улици, недоволни от орязаните им пари и бонуси. Полицаите постигнаха своето, за другите – не стана ясно.

И още един невиждан протест затвори годината със заявка, че ще премине в другата – на съдиите. Те излязоха с тоги на улицата, редом до тези, които утре може да съдят и заедно поискаха справедливост.

Българите на кайма, циганите – в… забавачка

Българите на кайма, викаха настървени роми в Сливен в телевизионния ефир през март. Мургавите ни сънародници бяха герои в не един и друг сюжет. Това, разбира се, е традиционна нишка в ежедневието не само през 2015 година. Но през 2015 г. ромите бяха герои почти във всичко – от бунтовете в Гърмен и Орландовци до промените в Закона за социалните помощи.

Вероятно, защото мургавите ни събратя за сефте станаха официален електорален таргет на ДПС. Още в началото на годината тогавашният лидер Лютви Местан поиска детска градина във всяко гето и обяви за своя цел №1 образованието на ромите.

Покрай новата роля на ромите Ивайло Калфин и Лютви Местан влязоха в сблъсък. Първият предложи (и наложи) родителите на непълнолетните родители да не получават детски, а вторият отвърна, че моделът "деца раждат деца" е традиционен за ромската общност. Но през нея ромите се оказаха особено активни и в центъра на важни събития.

Пази детето... в Борисовата и от акушерки

Стара истина е, че отношението към децата е мерило за качествата на всяко общество. А децата на България и през 2015 година бяха подложени на сериозни изпитания. През пролетта акушерката Емилия Ковачева стана известна в цялата страна, след като на нощно дежурство преби почти до смърт бебето Никол. Момичнцето се възстанови макар и трудно, а акушерката е в затвора.

През юли друга жестокост към дете накара България да настръхне – малкият Еци бе пребит от двама тинейджъри, на които бе поверен от майка му да ги гледа. Детето изпадна в кома и се бори за живота си, но за щастие и тук краят бе щастлив.

На 2 юни, по време на сирените в памет на Ботев, Борисовата градина отново стана лобно място – на деветокласника Георги. Момчето бе убито с нож, а убиецът му все още е неизвестен на полицията.

Добрата новина:

Годината не беше само в черни краски. Доброто обаче по традиция е по-тихо от злото, затова и много често не разбираме за него.

Ето някои от добрите новини. "Три деца са намерили дом, любов и грижа, благодарение на Стойна Митрева от санданското село Ново Делчево. В продължение на 16 години тя се опитвала да има своя рожба, но безуспешно. Затова решила да осинови Ради, Влади и Мария и да изпълни живота им с обич".

Или "Треньор по танци вече 4 години учи младежи с двигателни увреждания в София да танцуват".

И още: "Инженер от Варна от години изработва и дарява на българските болници медицинска апаратура. До сега Кирил Малеев е направил близо 20 дарения за над 100 000 лева. Изделията му са иновативни инструменти, които се прилагат в ортопедията и хирургията", "Бизнесмен обзавежда старчески дом в Хасково"...

Със сигурност има и още. Дано доброто се множи, а лошото - заспива... тази година. 

Още подобни новини и анализи четете в Dnes.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още