IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Завални: Няма нито един документ за прекратяването на "Южен поток"

Газопреносната мрежа на Украйна не е сигурна и затова Русия търси алтернативни маршрути, смята председателят на енергийната комисия в руската Дума

18:04 | 05.01.16 г. 4
П. Завални: Няма нито един документ за прекратяването на "Южен поток"

Няма нито един документ за прекратяването на "Южен поток", призна в ефира на БНР председателят на енергийната комисия към руската Дума Павел Завални. Според него проектът е замразен и когато бъде намерено решение за него - работата може да бъде подновена.

Що се отнася до спирането на работата по проекта, той посочи , че всички европейски държави са "страни сателити" , особено източноевропейските. "Същността на тези държави не е самостоятелна", допълни още руският депутат в отговор на въпрос дали София има вина за спирането на работата по "Южен поток".

По отношение на противопоставянето на редица източноевропейски държави на разширението на "Северен поток", Завални смята, че то е мотивирано от политически, а и от икономически цели. "Ако транзитът мине покрай тях, ще загубят значителни доходи", заяви руския депутат.

Според него Европа и Украйна са "се заиграли" и искат да накарат Русия да работи според техните правила. "Трябва да е ясно, че така не може - трябва и те да уважават интересите на Русия", каза още Завални и допълни, че Москва трябва да има надеждност на транзитните доставки, а Украйна е несигурен партньор в това. Завални посочи, че липсват инвестиции в украинската газопреносна мрежа и тя може да спре да функционира след 5-10 години.

"Затова Русия търси алтернативи как да стигне до европейските потребители", допълни той.

На петролните пазари има цикличност на цените през около 15 години, свързана с производството и търсенето на суровината, посочи още Павел Завални. Той смята, че Русия има резерви за период на ниски цени на петрола, макар и приходите от продажбата на суровината да формират голяма част от бюджета на страната.

При кризисна ситуация Русия може да използва средства от Резервния си фонд, а и да намали социалните разходи, посочи още руският депутат. Той допълни, че е нужно да бъдат развити и другите сектори на икономиката - селското стопанство, промишлеността и т.н., а не да се разчита толкова силно на петролната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
На Европа и е през оная работа че "БГ Империя" отива у девета глуха !Важно е само да е срещу Русия ...нали оттатък кукления театър на маранди не спира да плюе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Не мога да се съглася, че Русия трябва да се подчинява на всички *** претенции, а Турция е отворила едни уста !ТВ канал ARTE коментираха неистовите амбиции на Турция - Ердоган и конкретно трите огромни инфраструктурни проекта на турска територия - 1 Строежът на трето летище в Истанбул, което ще бъде на европейска територия и на брега на Черно море 2. Строежът на нов мост над Босфора 3! Строеж на КАНАЛ от Егейско море към Черно море, който ще допълва Босфора и ще бъде прокопан през европейската територия на Турция - която ни беше открадната от фесовете!!!! Ето този канал ще бъде ябълката на раздора - аз така го виждам! Затова Б-я ще трябва много сериозно да преосмисли становището си по отхвърления вече Бургас -Александропулос!Турците изнудват целия черноморски басейн с гафовете си! А сега вече и втори канал успоредно на Босфора им се присънва! Те искат чисто и просто да диктуват на всички и като гледам колко добре се разбират със СА - се питам СПИ ЛИ Европа и къде отива Б-я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Изгубихте ги начи тц тц тц, нема нищо ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"...проектът е замразен и когато бъде намерено решение за него - работата може да бъде подновена." Решението е премиер с топки...добрият руски е опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още