IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на април ще са готови критериите за енергийно бедните

Енергийната борса трябва да заработи в реален режим на 19 януари, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова

11:49 | 06.01.16 г.
До края на април ще са готови критериите за енергийно бедните

До края на април ще бъдат изготвени критериите за определяне на енергийно бедните. Те се разработват съвместно с експертите на Европейската комисия. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, цитирани от БТА.

В момента социалното министерство подготвя информация за критериите, по които в момента се получават енергийни помощи, за техния размер и броя на лицата, които ги ползват, посочи още енергийният министър. Идеята е данните да се анализират и при определянето на критериите, да се стигне до реално нуждаещите се.

Определянето на енергийно бедните в страната е важно, защото така ще бъдат защитени уязвимите потребители при отварянето на пазара на електроенергия. БНР допълва, че енергийната борса у нас, която е в основата на пълната либерализация на енергийния пазар, ще заработи реално на 19 януари. Досега сесиите на борсата бяха тестови.

Теменужка Петкова посочи още, че до седмица ще започнат и преговорите с потенциалните кредитори на Българския енергиен холдинг (БЕХ). 12 банки са заявили интерес да участват в процедурата, а очакванията са първите разговори между енергийния холдинг и финансовите институции да започнат на 14 януари.

БЕХ планира да набере до 650 млн. евро, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово. Те от своя страна дължат пари на "Мини Марица - изток", които вече са изправени пред колапс, тъй като не могат да извършват инвестиционни разходи, свързани с откривка, което е голям проблем, коментира още Петкова.

По повод проблемите в снабдяването с природен газ около новогодишната нощ, Теменужка Петкова коментира, че в ситуацията държавата е "подала ръка" на "Овергаз". По думите й информацията за проблема с доставките е получена в "Булгартрансгаз" в късния следобед на 30 декември, от страна на "Газпром". "Тъй като сме отговорни хора, нямаше как в такава ситуация държавата да не реагира", каза тя, припомняйки срещата при премиера и намереното решение.

В отговор на въпроси Петкова каза, че не е разговаряла с изпълнителния директор на "Овергаз" Сашо Дончев, но разполага с официалното писмо на "Овергаз мрежи" до "Булгаргаз" от 31 декември, в което се отправя молба за незабавно подписване на договор за осигуряване на доставките за клиенти на "Овергаз". Това беше направено, смятам, че държавата показа отговорно отношение и оказа помощ на "Овергаз", коментира още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още