IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев прогнозира увеличение на заплатите от 4-5% през годината

Прогнозата на АИКБ за 2016 г. е за ръст на икономиката от 1,3-1,5%

09:42 | 08.01.16 г. 3
Васил Велев прогнозира увеличение на заплатите от 4-5% през годината

Забележим ръст на доходите от порядъка на 4-5% и почти незабележим ръст на заетостта очакват през 2016 г. в прогнозите си работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Това коментира в интервю за в. „Стандарт“ председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му бизнесът все по-често посочва недостига на работна сила като фактор, задържащ развитието.

„В България имаме догонващо увеличение на възнагражденията през последните 10 г., като за 2015 г. то е от порядъка на 7% - едно на най-високите в ЕС. Причината е и ниската база у нас, както и това, че сме един общ пазар. Емиграцията е факт и стремежът да бъде ограничена води до прекомерно нарастване на възнагражденията спрямо ръста на производителността“, коментира той. 

Според прогнозата му ръстът на доходите ще доведе до по-голямо потребление.

„Най-общо в АИКБ очакваме 2016 г. да е по-добра от 2015 г. Нашата традиционна анкета показва, че нашите членове очакват неголям ръст на продажбите - от порядъка на 3-4%. Това ще доведе до по-голяма добавена стойност, която основно ще се разпредели в по-високи възнаграждения на наетите и в много по-малка степен - в по-висока печалба и увеличаване на заетостта. Нашите членове прогнозират запазване на нивото на кредитирането и минимален, почти незабележим ръст на инвестициите“, казва Велев.

Той пояснява, че ръстът на продажбите ще дойде от повишен износ и повече от повишено вътрешно потребление.
Велев коментира още, че заради увеличената цена на тока и на минималната заплата АИКБ прогнозира много по-малък ръст на БВП от заложените 2,1% от правителството.

Според него растежът от 3% през 2015 г. не означава пораснала икономика, а повече разходи от правителството за сметка на еврофондовете и на по-големия бюджетен дефицит през 2015 г. Този ръст от 3% не е в никакъв случай устойчив и не бива да ни успокоява, казва той.

Прогнозата на АИКБ е за 2016 г. е за ръст на икономиката от 1,3-1,5% заради сложната международна ситуация, прекомерния ръст на цената на електроенергията и прекомерната административна намеса на пазара на труда от страна на държавата. Сериозна задържаща роля върху икономиката ни продължават да оказват и разменените санкции между Русия и ЕС, казва той.

На въпрос имат ли основания очакванията на премиера за 4,5% ръст на БВП през тази година, той казва: „Нека да правим разлика между ръст в икономиката и на приходите. Аз не го възприемам това като прогноза, а по-скоро като амбициозна цел“.

Според Велев за да се получи по-голям устойчив ръст, за който потенциал има, трябва да се решат основни проблеми като бизнес средата и човешките ресурси, да се продължи с административната реформа и реформата в сигурността, да се ускори реформата в образованието. Трябва да се стимулира и регулираният внос на квалифицирани кадри.

Запитан как ще коментира заплахата от поредна газова криза в първите дни на тази година, той отговаря: „Всъщност нямаше газова криза. Проблемът бе преодолян по някакъв начин. Цената на природния газ пада и ще продължи да пада, защото там има 9 месеца закъснение при определянето на цената от регулатора“.

Според председателя на АИКБ нерешен проблем остава недобрата работа на регулаторите - КЕВР, КЗК и КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
То може да трябва ама нали някой ПЪРВО трябва да го изработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
nuclear power plant
преди 8 години
Ми то нищо вдигнато с 4-5% си е пак нищо.В България като се вземе впредвид че повечето хора имат собствени жилища заплатите трябва да са чисто 1200 кинта минимум а пенсиите 500 кинта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
nuclear power plant
преди 8 години
Ми то нищо вдигнато с 4-5% си е пак нищо.В България като се вземе впредвид че повечето хора имат собствени жилища заплатите трябва да са чисто 1200 кинта минимум а пенсиите 500 кинта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още