IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът продължава да бяга от Гърция в търсене на ниски данъци и сигурност

Ципрас обаче успя да получи одобрението на работодателите за пенсионната си реформа

16:46 | 07.01.16 г. 2
Бизнесът продължава да бяга от Гърция в търсене на ниски данъци и сигурност

Инвестициите са една от възможностите Гърция да излезе от тежката, продължаваща вече шест години рецесия, пише германското издание Südwest Presse.

От началото на кризата през 2009 година редица големи компании, сред които Coca Cola Hellenic и млечната компания Fage, се изнесоха от южната ни съседка в търсене на по-ниски данъци и по-добър достъп до капиталовите пазари. Затварянето на банките и борсата през лятото на 2015 година, както и капиталовият контрол в страната, не правят ситуацията по-добра и бизнесът продължава да напуска страната. Публичните гръцки компании са инвестирали едва 300 млн. евро, спрямо 2,5 млрд. евро през 2014 година, посочва още германското издание.

По данни на Гръцката асоциация на търговците на дребно (ESEE) над 60 хил. гръцки компании планират да преместят бизнеса си в България. 10 хил. компании са се преместили или планират да се преместят в Кипър.

Корпоративният данък в Кипър е едва 12,5%, а в Гърция през 2016 година той ще бъде увеличен от 26% на 29%, посочва още Südwest Presse. Заради ниските данъци и заплати, привлекателни дестинации за гръцкия бизнес са и съседните България и Албания.

Допълнителен фактор, който може да изгони още гръцки компании, са и плановете на правителството на Ципрас да увеличи размера на осигуровките. С този ход Атина се надява да избегне намаляването на пенсиите, поискано от кредиторите на страната.

Затова и като критична беше определена срещата на Алексис Ципрас с представителите на бизнес организациите в страната, която се проведе по-рано днес. По време на разговорите обаче беше постигнато съгласие за увеличение на осигуровките с 1%, разделено по равно между работодателите и работниците, пише "Етнос".

Тази първа крачка в подкрепа на пенсионната реформа е много важна за правителството на Алексис Ципрас, защото одобрението на работодателите дава на премиера още един коз при преговорите с кредиторите на страната, отбелязват местните медии.

Междувременно все още не е ясно кога пристигат преговарящите екипи на "четворката" кредитори в Атина, каза говорителят на ЕК Ванеса Мок по време на брифинг в Брюксел. По първоначална информация кредиторите трябваше да бъдат в Гърция от 8 януари, за да оценят последните стъпки на правителството преди началото на първия преглед по спасителната програма.

Мок поясни още, че Брюксел все още оценява получената от Атина пенсионна реформа.

Гръцките власти пък работят активно в защита на предложението си, което не предвижда намаляване на сегашните пенсии. От утре започват срещите на финансовия министър Евклидис Цакалотос с негови европейски колеги. Предвидени са визити в Рим, Париж, Амстердам, както и може би най-важната - в Берлин с Волфганг Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
nuclear power plant
преди 8 години
Ама как само се сгъстяват облаците над ЕС.какво ли ще се случи тази година с емигрантите?Ами 2017 2018 2019 2020?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Ivan.r
преди 8 години
Ниски данъци? Стабилност? Е....? Вождът ще ги доведе като морски фар към българския остров на стабилността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още