IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция тръгва на рейд в Европа в защита на пенсионната си реформа

Средната пенсия в южната ни съседка през 2010 г. беше 1 480 евро, а днес е 863 евро

10:12 | 06.01.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция тръгва на рейд в Европа в защита на пенсионната си реформа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и министри в кабинета ще се опитат да защитят идеята си за промени в пенсионната система пред европейските си партньори, съобщава "Катимерини". На 21 и 22 януари Алексис Ципрас ще участва в икономическия форум в швейцарския курорт Давос и се очаква една от срещите му там да бъде с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Политиката на Фонда в страните, на които е кредитор, обикновено е насочена към орязване на разходи, особено социални за заплати и пенсии.

Гърция обаче изготви програма, която не предвижда намаление на доходите на настоящите пенсионери. Пенсиониращите се от 2016 година нататък обаче ще получат с между 15% и 30% (в зависимост от доходите си сега) по-ниски пенсии спрямо парите, които биха получили при сегашната система на пенсиониране.

Допълнително средства за пенсионната система ще дойдат от увеличаване на осигуровките.

Планът на правителството вече е изпратен до кредиторите. Според анализатори той едва ли ще бъде приет и ще бъде поискано допълнително намаление на пенсиите. Това обаче ще бъде трудно постижимо за правителството с крехкото си мнозинство в парламента, а и допълнително намалението на пенсиите не е добре прието и сред депутатите от управляващата коалиция.

Именно това налага и гръцкия рейд сред европейските партньори. Освен Ципрас, задачата да убедят представители на кредиторите имат още финансовият министър Евклидис Цакалотос и социалният министър Йоргос Катругалос. Очакванията са Цакалотос да има срещи със своите колеги от еврозоната, включително и с германския министър Валфганг Шойбле, за да дискутират предложението на Атина.

Катругалос ще посети Берлин и Париж със същата мисия.

Допълнително усилия в тази насока ще хвърли и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос. Той ще посети Берлин на 17 и 18 януари, където са планирани срещи с германския му колега Йоахим Гаук и с канцлера Ангела Меркел.

Пенсионната реформа в Гърция трябва да бъде одобрена от кредиторите и от националния парламент, а след това ще бъде направен и първият преглед по изпълнението на третата спасителна програма за страната, стана ясно по време на брифинг в Брюксел във вторник. Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас потвърди, че Комисията е получила гръцкото предложение и то ще бъде анализирано в следващите дни.

Представители на кредиторите ще посетят Атина, за да обсъдят пенсионната реформа в следващите дни, коментира още той, но без да даде повече подробности относно точната дата на посещението.

Преди дни премиерът Алексис Ципрас съобщи пред своите съпартийци, че пенсионната реформа трябва да бъде одобрена до първото десетдневие на февруари.

Преди да се подготви за европейската "битка" правителството на Алексис Ципрас се опита да си осигури подкрепата и от страна на опозицията. На този етап обаче официално нито една партия не е заявила ясното си становище по цялостното предложение. Опозиционните лидери обаче вече разкритикуваха предложението за намаление на пенсии.

Говорителят на кабинета Олга Геровасили обясни, че орязване на пенсии няма да има, както е обещал премиерът - намалени ще бъдат все още неотпуснати пенсии за хората, които тепърва ще се пенсионират. Тя обвини и опозиционните днес ПАСОК и Неа демократиа, че тяхното управление е довело до нуждата от предлаганите днес сериозни промени в системата.

Средната пенсия през 2010 година в Гърция беше 1 480 евро, а сега е 863 евро, припомни още тя.

Пенсионната реформа и исканията на кредиторите на Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 0
+ev
преди 8 години
Въпреки намалените пенсии, средната гръцка пенсия е около 80% от средната заплата, докато този процент за ЕС е около 50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 12
Иван Митев
преди 8 години
Статията за пореден път разкрива, че наличната сгрешена европейска парична система се прилага при реално мълчаливо съгласие на Международния валутен фонд (МВФ).В действителност, МВФ може временно да помогне за забавяне на ескалация на дългова криза, но не може да спаси страдащите, тъй като не е компетентен за преустановяване на водещата причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 0
rover
преди 8 години
Гърците протакат всички реформи, изобщо не вършат това, което обещаха. Никой не може да знае как ще завърши цялата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Ползвай google search за картинки с ключова дума EUSSR и ще намериш доста картинки като моя аватар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Гърция все още има доказана собственост на стойност поне 300 милиарда евро.Въпросът е каква част от всичко това все още е собственост на гръцката държава или е откраднато от гръцките политици/мафиоти и не може да послужи за погасяване на задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
При ниво на дълга от 320 млрд. евро да 0.4 млрд. евро са жълти стотинки. Според мен масовата приватизация на всички доходоносни държавни активи в Гърция е грешка(за справка масовата приватизация на Костов) защото тя ще създаде монополи (като Лукойл и ЕРП-тата) и активите ще бъдат продадени на цена много по-ниска от пазарната. Според мен фалита и връщането на драхмата е единствения начин за решаване на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Аааааа, много ми хареса аватарът ти.Може ли да ми го дадеш да го ползвам и аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Този път наистина се засилиха да спасяват кораба с приватизация.Продадоха е луксозният хотелски комплекс "Астир Палас" край Атина за 400 милиона евро, предоставиха на концесия 14 регионални летища на германско-гръцки консорциум за срок от 40 години, сега бързат да финализират приватизоционната процедура за пристанищата в Пирея и Солун и да продадат старото атинско летище Елиникон.Въобще имат още доста материал да продават преди да стигнат до истинския фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Гърците трябва да обявят фалит, дългът им е тотално извън контрол и очевидно не могат да платят. Новата пенсионна реформа само леко ще отложи неизбежното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 15
misanthrope
преди 8 години
Най-смешни са ми дрипльовците, дето правят сметка на цигарите, кафето и бирата на хората. Ми за това ти се оплаква бе, щото няма пари за цигари. Като стигнеш да нямаш за цигари кафе и бира, това е дъното на мизерията. А как българите харчат повече отколкото имат.. земи една нафтова пушка и знаеш какво да направиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още