IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина обмисля данък върху трансакциите, за да не намалява пенсиите

Първите сондажи в партийните редици носят лоши новини за Ципрас - поне двама депутати от коалицията няма да подкрепят пенсионната реформа

20:07 | 29.12.15 г.
Атина обмисля данък върху трансакциите, за да не намалява пенсиите

До средата на януари Гърция трябва да е готова с предложенията си за промени в пенсионната система. Заявките засега са, че правителството няма да отстъпи и да намали основните пенсии в страната. За целта обаче трябва да бъдат намерени компенсаторни мерки, които да донесат допълнителни 1,8 млрд. евро - с толкова трябва да бъдат съкратени разходите за пенсии през 2016 година.

Част от намалението ще дойде от премахването на ранното пенсиониране. Според информация на "Катимерини" правителството се готви да предложи увеличение на осигуровките, за да набере допълнителни средства. Ако кредиторите не бъдат удовлетворени от тази идея на ход идва данък върху банковите трансакции на стойност над 1 000 евро.

На този етап няма подробности как ще бъде налаган данъка и ще обхваща ли например трансакциите при пазаруване онлайн и през банкомати. Според очакванията от новия данък в хазната ще влизат около 320 млн. евро годишно.

На 8 януари 2016 година в Атина пристигат преговарящите екипи на четирите институции, а правителството на Алексис Ципрас има време до 15 януари да прокара и тази тежка реформа през парламента.

Гласуването ще бъде един от най-сериозните тестове за управлението. Следват обаче още и промени в данъчната система, премахване на облекчения на фермерите.

Предстоящата реформа беше обсъдена по-рано днес по време на правителствения съвет за социална политика в присъствието на депутати от управляващата коалиция.

Първите сондажи носят лоши новини за Ципрас - поне двама депутати не смятат да подкрепят промените в пенсионната система, твърди NewPost, позовавайки се на свои източници. Това ще постави под въпрос не само реформата, която е сред основните искания на кредиторите на Гърция, но и стабилността на кабинета.

Сириза не успя да спечели пълно мнозинство в парламента след изборите на 20 септември и управлява в коалиция с "Независимите гърци" (ANEL). Двете партии имат 153-ма депутати в 300-местния гръцки парламент, след като при първото важно гласуване по един от двете партии гласуваха против и бяха изключени от парламентарните групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още