IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Данъците в България трябва да се повишат

Според финансиста има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него

09:23 | 16.01.16 г. 72
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъците у нас трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7-процентно увеличение на доходите от заплати.

По думите на Хърсев българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като те са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга.

"Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут.", заяви Хърсев. "Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно."

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки.

Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година, смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 14 rate down comment 1
ss_sgp
преди 8 години
А пък аз викам да направим данъците 80% и после всичкото да е безплатно, то детски градини, то ел. и топло, образование и здравеопазване.След това ги чакайте тез неща от Пеевски, Боко и сие, па да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 14
Vesko94
преди 8 години
Разбирам отношението към властта у нас, но не разбирам защо се отричат видимо добри обществени политики, каквато е и прогресивната данъчна система. Или трябва да се адски некомпетентен, или наистина да си *** на определи корпоративни или чужди интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 14
Vesko94
преди 8 години
В крайна сметка данъците на всеки един от нас се изземват за дейности, от които самите ние се ползваме. Образованието, здравеопазването, сигурността, се поддържат от всеки един, да се твърди, че данъците отиват само и единствено в лошата държава, която е вредна и излишна, е смехотворно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/2014/pr_92-2014_en.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
"да се качат данъците на медиите и журналистите които промотират всякакви комунистически безумия"С тая реплика не си много далече от същите тези "комунистически безумия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 1
khao
преди 8 години
данъчна тежест 45% ... ти нормален ли си ? Не разбирам защо непрекъснато подкрепяш идеи с които се ограбват хората, за сметка на имбецилите горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 8 години
прости сме много ясно. За това идваме тук, зада се ограмотяваме от гениални типчета като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 9
Vesko94
преди 8 години
Кои са тези "комунистически безумия"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 33 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Тоя не е никакъв икономист или експерт, моля спрете да му давате трибуна. Вие медиите трябва да си направите един черен списък и да знаете да не каните такива хора. Този е ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЗИНФОРМАТОР. Т.е. под маската на нещо, което не е (ийономист) приплъзва политически идеи, под формата експертни коментари, за да могат хората неразбиращи от материята да бъдат заблъдени да "видят логиката". Слушал съм му "мислите" явно той е на свободна практика и в момента е вербуван от този, който плаща най-добре. Предполагам сегашните управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 14
Vesko94
преди 8 години
Никъде в статията не се говори кои данъци трябва да се повишат, но и няма как. Господинът е доказан "експерт" и коментарите са излишни.Въпросът за преразпределението е ключов в дебатите в много страни. Сегашната шайка, наричащи себе си политици, е некомпетентна и си няма и понятие от подобни въпроси. Важно е да има келепир. Това обаче далеч не значи, че данъчната система функционира правилно и ефективно. Към 2012 г. общата данъчна тежест у нас е 28 %, сравнение с Белгия, Франция и Швеция, където процентът достига 45. Т.е. има място за повишаване на данъците и у нас. Въпросът е обаче кои данъци да се повишат и как държавата да си ги събере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още