IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Данъците в България трябва да се повишат

Според финансиста има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него

09:23 | 16.01.16 г. 72
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъците у нас трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7-процентно увеличение на доходите от заплати.

По думите на Хърсев българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като те са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга.

"Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут.", заяви Хърсев. "Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно."

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки.

Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година, смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 23 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Това мустакато човече е на хранилка баМките, т.е. винаги, когато заговори - търсете връзка с Мафията, раздаваща заеми. Та каква е в случая целта - търсене на допълнителни приходи в "хазната", които да отиват за поддържане на "стабилността" на баМковата система. Най-вероятно тоя има впредвид , преди всичко - данък общ доход, който ще стане прогресвен. По този начин тежестта на невъзвращаемите лоши кредити, които ще започнат да се отписват, постепенно ще го поемат тези, които имат доходи - "който има пари, той плаща сметката"... няма как физически да бъде друго яче! И понеже няма как да вземат парите на тези, които ги имат по схемата "Ка-Те-Бе", т.е. подмолно и чрез срив на баМковата система, ще ги вземат чрез закона за ДОД! Така спасяват баМковата мафия, от която се хранят всичките 240 изедници! Това е едната страна на медала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е ОТ КЪДЕ ДЪРЖАВАТА ДА ВЗЕМЕ ПАРИ и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmЗа България парите ще дойдат от осветляване на икономиката ,спиране на кражбите през бюджета и прогресивно облагане на юрид. и физич.лица плюс семейно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/post/1436573383287558На световно ниво и нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го каза - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Известно е в икономическата история т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура, т.е. като държавна поръчка , тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП.ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е ОТ КЪДЕ ДЪРЖАВАТА ДА ВЗЕМЕ ПАРИ - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmПо-добрият вариант - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Елементарни факти - ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Проф.Улф за мин.заплата тоест България трябва да е минимум 500лв. - http://***.dokumentalni.com/?p=3383ЗАЩОТО ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaПовече тук - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671Радвам се ,че нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц също го каза - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 макар ,че отдавна го е описал в книгата си Цената на нерав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 15
Vesko94
преди 8 години
https://sweden.se/society/why-swedes-are-okay-with-paying-taxes/Едни от най-високите данъци в глобален мащаб, ниско ниво на дълга, високо ниво на преразпределение. Една от най-добрите държави за живот в света (с бежанската вълна това леко се дискредитира), ниска степен на неравенство, висока продуктивност на труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Оппа да се редактирам:Е щом ще ще ощети средното съсловие, за какво ни е прогресивното облагане. За да могат няколко "социално-загрижени общественика "да спат спокойно, че при нас всичката Мара втасала, ама поне средната класа е намачкана още по-дълбоко в калта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 12 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Е щом ще усети средното съсловие, за какво ни е прогресивното облагане. За да могат няколко "социално-загрижени общественика "да спат спокойно, че при нас всичката Мара втасала, ама поне средната класа е намачкана още по-дълбоко в калта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 28 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Примерно Доган - няма доходи, живее в Сараи, които са някакъв хотел без приходи, щото приютява безимотни хора, и ползва обществена охрана от НСО. Е как да не вдигнем на 50% ставката за "богатите", които ще са на някаква заплата от 2-3000лева, че да може държавата да осигури подобни обществени услуги и на Хърсев да кажем. Финансист на мутрите, и участник в борда на няколко фалирали банки от типа КТБ - Минералбанк една от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 17
Vesko94
преди 8 години
Мислиш на дребно! Когато държава не събира дължимото и, това е нейн проблем. Не декларират нищо, защото някой им позволя да го правят. Но това не значи, прогресивното облагане не работи, но пък, че то ще ощети средното съсловие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 24 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Каква прогресивна данъчна система когато най-богатите у нас не декларират никакви доходи или имущество !? Когато Лукойл не е платил данъци от както е в България!? Прогресивната данъчна система просто ще изземе ресурса на тези със заплати над 1000лв, за да бъдат усвоени именно от тия дето са декларирали по един Голф и депутатска заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още