fallback

Обсъждан е вариант шествалентната ваксина да се прави в България

Процедурата е прекалено дълга и може да окаже негативно влияние на имунизационния календар за периода, коментира зам.-министър Ваньо Шарков

11:17 | 23.01.16 г. 7

Обсъждан е вариантът държавната компания “Бул Био”, която произвежда ваксината БЦЖ, да започне да произвежда и шествалентна ваксина с цел преодоляване на недостига на българския пазар. Крайно решение обаче не е взето, коментира в предаването “Седмицата” по Дарик радио зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Шарков обясни, че процедурата е доста дълга – може да отнеме и 10 години, и може да окаже негативно влияние на имунизационния календар за този период. Той посочи, че са необходими преговори с доставчици на компоненти за ваксината, както и осигуряването на лиценз за производителя.

Зам.-министърът допълни, че в следващите месеци ще бъде обявена нова обществена поръчка, така че да се осигурят ваксини за изпълнението на имунизационния календар през тази година.

Шарков припомни, че България е разговаряла с Румъния, Гърция и други страни от региона да се правят обединени поръчки за медикаменти, така че малките иначе пазари на Балканите да станат по-привлекателни за фармацевтичната индустрия. Идеята е срещнала подкрепата и на европейските власти.

Ваньо Шарков каза още, че при обявяването на търг за всички ваксини доставчиците им отказват да участват. По думите му обаче, проблемът не е в цените, а в производствения капацитет на фармацевтичните фирми, а недостиг на ваксини се наблюдава навсякъде, не само в България.

“Изобщо не става въпрос за пари, а да осигурим ваксината. Каквото и да ни бяха поискали, бяхме готови да го дадем”, коментира той, като допълни, че по информация на производителя производствените проблеми ще се преодолеят към края на тази или началото на следващата година.

Шарков припомни, че България се е обърнала към турския завод за доставка на ваксината “Пентаксим”, след като други страни не са успели да направят нужните доставки. Той изтъкна, че заводът е сертфициран по европейските правила и само “сглобява” и опакова ваксината, а компонентите й са произведени във Франция.

Що се отнася до ваксината със съдържание на живак, Шарков каза, че тя не е поставяна, а е била поръчана заради бежанската криза. Същата ваксина е използвана от 1992 до 2007 г. в България, но прилагането й е прекратено заради забраната й в Европейския съюз. Същевременно тя продължава да се ползва в 150 страни по света, поясни зам.-министърът.

Шарков увери, че има достатъчно количество от четиривалентните ваксини, както и ваксината за хепатит Б, които продължават да се прилагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
fallback