IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата препоръча на МЗ да не прилага ваксини без разрешение за употреба*

Държавното обвинение провери ситуацията със складирани противохепатитни препарати

17:28 | 20.01.16 г. 2
Прокуратурата препоръча на МЗ да не прилага ваксини без разрешение за употреба*

Прокуратурата е препоръчала на здравното министерство в страната да не се прилагат ваксини, които не са разрешени за употреба, съобщи сайтът на институцията.

Препоръката идва, след като Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по медийни публикации и извърши проверка по случая с ваксините, получени от Турция като дарение. ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ), което съдържа информация, че ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната..

Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на ИАЛ да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Установено е, че в момента ваксината "Еувакс" е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба. ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки.

По-рано днес здравният министър Петър Москов увери родителите, че друга ваксина – предназначената за бебета "Пентаксим", е безопасна.

"Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС", каза министърът пред журналисти в МС.

Москов каза още, че това е ваксината, която се използва в най-много европейски държави, съобщи Dnes.bg.

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието на хората за децата им", коментира министърът и допълни, че случващото се преминава границата не на политическото, а на човешкото.

Здравният министър посочи, че ваксината е прилагана и ще продължи да бъде прилагана както в предишни години. По думите му проверката на прокуратурата по анонимни и неанонимни сигнали през цялото време е била съвместна с министерството.

Ваксините от задължителния имунизационен календар са сертифицирани и се прилагат в целия ЕС, каза още той и допълни, че може да обоснове всяка една процедура по доставката. Министър Москов увери още, че ваксината не е забранена за използване, както се твърди.

Ваксината "Пентаксим", внесена от Турция, не е разрешена за употреба в България, съобщи по-късно БНР, като се позова на  заместник-главния прокурор Ася Петрова. „Ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени за употреба в страната. Тази наша проверка сме я стартирали на 26 октомври 2015 година. Бих искала  да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим“, подчерта тя, цитирана от националното радио.

Междувременно здравното министерство публикува писмо на ИАЛ, в което се казва, че ваксината „Еувакс“ се съхранява в складове при необходимите условия. За ваксината „Пентаксим“ в документа се казва, че част от нея е произведена в Турция, като препаратът е идентичен с този на пазара във Франция. 

*Новината е допълнена в 17.39 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Предполагам, докато има разследване, е тяхна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
до кога прокуратурата ще изпълнява не свойствени действия ? Тяхна ли е работата да правят препоръки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още