fallback

Китайски инвеститори с интерес към идеята за скоростен влак през Балканите

Районът на Пловдив и Розовата долина стават стратегически, казва генералният консул на България в Шанхай Димитър Абаджиев

12:26 | 25.01.16 г. 9

Китайски инвеститори проявяват засилен интерес към големи инфраструктурни проекти в България. Това казва в интервю за вестник „Стандарт“ Димитър Абаджиев, генерален консул на България в Шанхай.

Запитан може ли да се очаква България да бъде част от Пътят на коприната и скоростната жп магистрала, която Китай пуска до Централна и Западна Европа, той отговаря, че това е големият шанс на нашата страна.

„България лежи на големия диагонал, който свързва Истанбул с Берлин и Западна Европа. Новият икономически път на коприната и южното му разклонение в района на Балканите предвижда оттам да минава трансазиатска високоскоростна железница, тръгваща от Китай, минаваща през Турция, Балканите, Централна и Западна Европа. Целта е след построяването на тази високоскоростна жп магистрала пътят на китайските стоки до Европа да бъде скъсен със 7 дни и вместо за сегашните 24 да стигат до Европа за 17 дни“, обяснява бившият депутат. 

По думите му инвеститорите в Китай са впечатлени от възможността да вложат средства в подобна инфраструктура в България, както вече го правят в Турция.

„Те финансираха подводния жп тунел под Босфора -"Мармарай" с 2 млрд. долара и са готови да финансират трасето на жп магистралата, което да върви успоредно с турската магистрала до Капитан Андреево, а оттам успоредно на магистрала Марица и магистрала Тракия, като може да стигне като крайна точка на българска територия до моста Видин-Калафат“, казва Абаджиев.

Той уточнява, че за Китай приоритетен район за инвестиции е Южен централен с център Пловдив. Именно там през септември 2015 г. се проведе българо-китайски инвестиционен форум НИНГБО, на който присъстваха 54 китайски фирми, инвеститори от района Шанхай - Нингбо, български общини от района, които развиват индустриални зони и български фирми. Пловдив и районът на Подбалкана лежат на най-прякото трасе, по което може да премине и скоростният жп път, тръгващ от Китай (Шън Джън) и представляващ част от новия "Евразийски път".

„Районът на Пловдив и Розовата долина стават стратегически. В района на Кърнаре и Троян е най-близката точка, където могат да се съединят жп пръстените на Южна и Северна България. Това е идея, която повтаря проект на Евлоги Георгиев от края на 19-ти век за пробив на жп тунел под Балкана, като разстоянията между жп линиите от двете страни на Балкана е само 22 км“, допълва Абаджиев.

Той информира, че сериозни китайски инвеститори проявяват засилен интерес към индустриална зона Карлово, до с. Ведраре, която лежи на това трасе и на практика е в идеалния географски център на България. Такъв анализ направил например водещият анализатор и голям инвеститор от Китай Нелсън Уонг. Той вече е посетил два пъти района със свои експерти. Очаква се негова визита и в първото тримесечие на 2016 г. в България.

„Подобен мегапроект може да съживи целия район на Подбалкана, да създаде поминък на всички общини от Карлово до Казанлък и цената на имотите на хората рязко ще се повиши, те ще имат постоянна работа, а районът отново ще се превърне в индустриален и инфраструктурен център“, прогнозира Димитър Абаджиев.

Според него въпросът е да предложим на инвеститорите достатъчно големи терени с подходяща инфраструктура, а администрацията максимално да съдейства.

Китайските фирми по думите му биха проявили сериозен интерес и към български предприятия от района за производство на козметика и фармацевтични продукти на натурална основа (роза, лавандула, билки, грозде). „Ако трябва да обобщя, три неща са необходими като начало за привличане на конкретна китайска инвестиция: земя, квалифицирана работна ръка, добре изготвен бизнес проект“, препоръчва генералният консул в Шанхай.

„Мнозина китайски инвеститори сега ще потърсят сигурност извън несигурния финансов пазар в Китай и бягство от спадащия юан. България е прекрасна възможност, заради наличието на валутен борд, който гарантира непроменяемия курс на лева към еврото. От друга страна, активите в България са в много пъти по-евтини от тези в Китай. На трето място, България е член на ЕС. Имаме най-ниските данъци в целия ЕС. Навремето, когато се срина японската йена, рязко се увеличиха японските инвестиции зад граница в други по-стабилни валути“, смята Абаджиев.

Той казва още, че в Китай България е известна най-вече със своята Розова долина и с киселото си мляко. Неслучайно най-много туристи от Китай, както и от други далекоизточни страни Япония, Корея и др. посещават именно Розовата долина, Карлово и Казанлък по време на розобера и празника на розата.

В Китай компанията Bright Dairy Food Co. произвежда кисело мляко под името "Момчиловци". Това е един от най-успешните маркетингови продукти, като миналата година китайската компания е продала над 16 млрд. кутийки кисело мляко.

В тази сфера България може да осъществи сериозен пробив, казва Абаджиев.

Той припомня още, че компанията Nantong Sumu Biotechnology ще построи завод за слънчогледово олио и фураж за над 7 млн. долара в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback