IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русатом Сервис – Риск инженеринг удължава живота на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Очаква се животът на блока да се удължи до 60 години

15:27 | 28.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русатом Сервис – Риск инженеринг удължава живота на  6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй" е подписала договор с консорциум "Русатом Сервис – Риск инженеринг" за изпълнението на дейности, с които ще бъде удължен животът на 6-и блок в централата. Това е станало по време на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в сряда и четвъртък, съобщиха от атомната централа. С това се очаква животът на блока да се удължи до 60 години.

Документът е подписан от Димитър Ангелов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Евгений Салков, генерален директор на "Русатом сервис", Дмитрий Пашевич, директор на "Русатом сервис – филиал България", и Богомил Манчев, изпълнителен директор на "Риск инженеринг". 

Изпълнителят е избран след процедура, проведена съгласно Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ "Козлодуй", припомнят от централата. 

Предмет на договора са дейности, свързани с обосновка на продължаването на срока на експлоатация на блока, като обследване, металоконтрол, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите.

"Проектът за продължаването на срока за експлоатация на двата 1000-мегаватови блока – пети и шести, е от важно значение не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за енергетиката на България. Двата блока осигуряват повече от една трета от националното електропроизводство и с надеждната си работа допринасят за енергийната сигурност на страната", посочват още от централата.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че АЕЦ “Козлодуй” е поискала издаването на лиценз за избор на площадка за нова мощност на територията на централата. Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов по време на прегледа на дейността на Агенцията през 2015 г.

Централата е подала искането през юни 2015 г. През декември миналата година АЯР е открила процедура за избор на изпълнител, който да направи експертизата за анализ на безопасността на ядреното съоръжение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Нима г-н Борисов не знае? Как е възможно без американците? Да не се получи както с Беляне-от 6 на 20 милиарда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още