IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" е подала заявление за одобрение на площадка за нова мощност

АЯР анализира и искане на централата за смяна на ядреното гориво

12:40 | 14.01.16 г. 1
АЕЦ "Козлодуй" е подала заявление за одобрение на площадка за нова мощност

АЕЦ “Козлодуй” е поискала издаването на лиценз за избор на площадка за нова мощност на територията на централата. Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов по време на прегледа на дейността на Агенцията през 2015 г.

Централата е подала искането през юни 2015 г. През декември миналата година АЯР е открила процедура за избор на изпълнител, който да направи експертизата за анализ на безопасността на ядреното съоръжение

Лъчезар Костов посочи, че до девет месеца след подаването на искането Агенцията трябва да се произнесе по него. За да бъде издадено разрешение обаче, трябва да има и влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В момента то се обжалва. Двете процедури - анализът относно разрешителното и за оценката по въздействието на околната среда, вървят паралелно.

Липсата на влязло в сила решение за ОВОС е причината да се бави и процедурата за хранилището за радиоактивни отпадъци "Радиана" (срещу АЕЦ “Козлодуй”). През миналата година държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци” е поискало лиценз за работата на хранилището.

До дни ще бъде издаден лицензът за сухото хранилище в района на АЕЦ “Козлодуй”, каза още Костов. В него ще се съхранява отработено гориво от т.нар. малки блокове на централата (от първи до четвърти). В момента това гориво се съхранява в "мокри" хранилища. 

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) анализира и искане от АЕЦ "Козлодуй" за използване на усъвършенствано ядрено гориво от типа ТВСА-12 за шести блок в централата. Искането е внесено през октомври 2015 г. и е свързано с плановете за увеличаване на топлинната мощност на блока до 104% от номиналната.

Костов обясни, че производител на горивото е руската компания ТВЕЛ. От ядрената централа са поискали от производителя анализи и изследвания, защото промяната е свързана с цялостната обосновка на безопасността на блока. Прегледът на документите в АЯР се извършва по специална програма.

Новото ядрено гориво е всъщност еволюционно - разработено е на базата на сегашното ТВСА, с което централата работи в момента, и дава по-добри възможности за управление на блоковете. То вече е било използвано в централи в Русия.

Това е третата смяна на горивото в нашата ядрена централа.

В Агенцията се работи още и по дейностите за продължаване на експлоатацията на пети и шести блок. Лицензът на пети блок изтича в края на октомври 2017 г., а на шести - през 2019 г.

От АЕЦ “Козлодуй” не са подали заявление с искане за удължаване на срока за лицензите на двата блока. "Още е рано", каза Костов и допълни, че по закон това трябва да стане най-малко 12 месеца преди изтичането на настоящите лицензи. Според законовите регламенти АЯР може да издава одобрение за работата на блоковете за срок от 10 години.

В момента работата по продължаването на срока за експлоатация е във втория етап от програмата - извършено е обследването на блоковете и сега започва поетапна подмяна на оборудването и другите посочени мерки при прегледа. Очакванията са, че прилагането на конкретните дейности ще приключат през третото тримесечие на 2016 г.

През 2015 г. в Агенцията са докладвани седем експлоатационни събития в ядрената ни централа. Те обаче са без значимост за безопасността по Международната скала за ядрени и радиоционни събития. Това означава, че тези събития не са повлияли на ядрената безопасност и не са довели до нарушения на условията на експлоатация, стана ясно още от отчета на Агенцията.

През миналата година е продължила работата и по актуализираната програма за стрес тестовете на ядрената централа. В нея са предвидени 77 мерки, от които до края на миналата година са изпълнени около 70% (54 мерки). Очакванията са до края на 2017 г. да бъдат успешно приключени всички заявени мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още