IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар прояви интерес към 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"

Шейхът-баща Ал Тани е поискал презентация с параметрите на проекта по време на срещата си с премиера Борисов

16:04 | 18.05.15 г. 6
<p>
	Борисов се срещна с&nbsp;Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани. Снимка: <em>Правителствена пресслужба</em></p>

Борисов се срещна с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани. Снимка: Правителствена пресслужба

Катар проявява интерес към инвестиции и финансиране в изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, съобщава правителствената пресслужба.

По време на срещата си с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани в Доха Бойко Борисов е представил проекта за седми блок. От своя страна шейхът е поискал подробна информация и параметрите на проекта, става ясно от съобщението на Министерския съвет.

Припомняме, че държавата води преговори с американската компания Westinghouse за строителството на нова ядрена мощност. В края на март правителството поиска от компанията да стане стратегически инвеститор с 49% в блока. От Westinghouse обаче коментираха, че нямат практика да финансират подобни проекти и са само доставчик на оборудване и технология.

Пред катарския шейх Борисов посочи няколко от привлекателните страни на проекта за седми блок, сред които готовата инфраструктура, тъй като новият реактор ще се строи на съществуващата площадка, както и подготвени кадри.

Борисов и Ал Тани са разговаряли и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България. Припомняме, че в неделя представителите на Qatargas и Булгаргаз подписаха писмо за проява на интерес за сътрудничество.

Държавната катарска компания е един от най-големите производители на втечнен газ в световен мащаб. Проблем за българската страна при закупуване на втечнен газ обаче е невъзможността танкери със суровината да преминат през Босфора. Идеята обаче е да получаваме втечнен газ от терминалите в Гърция и Турция чрез планираните, но все още незградени газови връзки.

На този етап по-напреднала е новата газова връзка с Гърция - „Комотини – Стара Загора“, по която трябва да получаваме природен газ от Каспийско море (идващ чрез газопровода ТАР).

За останалите газови връзки със съседни държави надеждите на правителството са до края на годината най-накрая в експлоатация да влезе връзката с Румъния. Тя трябваше да бъде готова през лятото на 2013 година, но технически проблем по трасето под дъното на Дунав забави реализацията на проекта.

Няма сериозно развитие и връзката със Сърбия, макар и преди дни „Булгартрансгаз“ да обяви обществена поръчка за избор на консултант по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
desi_popova
преди 8 години
http://***.dnes.bg/obshtestvo/2015/05/19/aktualna-snimka-ot-katar-do-kraia-na-sedmicata.263967 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 8 години
Дрън-дрън, та пляс! Точно колкото катарски инвестиции дойдоха преди 2 години, толкова и сега ще дойдат...За мен по-скоро буди любопитство въпросът защо за трети път в последните години половината правителство ходи в Катар? Мътят нещо там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Българофил
преди 8 години
Не е невъзможно, защото арабите знаят, че този петрол и газ няма да са вечни и хората се чудят къде да си инвестират парите, а каква по-хубава инвестиция в дългосрочен енергиен проект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 8 години
То и аз проявявам интерес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
batgosho
преди 8 години
Странно, но ми се струва, че тази снимка е ползвана пред 3 години по други статии (e.g. Нито една катарска фирма не дойде на българския бизнес форум в Доха).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
Безкрайни и смешни са тия бомбастични пи ар новини. Най ме впечатли снимката и навущата на бащицата, дорде са се гъбаркали с нашия за мирния ни атом...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още