IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на стандартизираните товарови профили

Очакванията са ЕРП-тата да изготвят около 8-9 товарови профила за своите абонати

09:14 | 29.01.16 г.
В очакване на стандартизираните товарови профили

За енергетиката тази година ще премине под знака на либерализацията. За либерализацията пък надеждите са да постави нещата в сектора на пазарна основа. Преди обаче и битовите потребители да могат да се възползват от предимствата на свободния пазар са нужни още няколко важни подробности.

Един от най-важните елементи е изготвянето на т.нар. стандартизирани товарови профили. Те ще определят  приблизително потреблението на абонатите на фона на малкия брой електромери, които отчитат почасово.

Електроразпределителните дружества имат задължението до края на януари да публикуват на сайтовете си товаровите профили на потребителите. Информацията на енергийния регулатор е, че днес, в последния работен ден на месеца, дружествата ще покажат информацията.

Товаровите профили ще бъдат поне 8-9 за всяко дружество - задължително един за улично осветление, по 2-3 за битовите потребители, а останалите - за стопанските клиенти.

Най-общо товаровите профили трябва да отчетат спецификата на потреблението. За битовите потребители например пиковете часове най-често са сутрин и вечер, за стопанските потребители има такива с равно натоварване, с по-активно дневно или нощно потребление и т.н. Потреблението зависи и от годишния сезон и начина на отопление (особено за битовите абонати) и други фактори, определени на базата на опита на дружествата, натрупан с годините.

След като бъдат качени на сайтовете на електроразпределителните компании, товаровите профили ще станат официален документ на съответното дружество, уточни преди дни пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. След това енергийният регулатор ще има един месец, за да ги прегледа и даде предписания, а ако се налага ще даде и още един месец за нужните корекции.

Очакванията са до април вече да са налични стандартизираните товарови профили, на базата на които търговците на електроенергия да могат да изчислят потреблението на клиентите си и да им направят оферта за продажба на електроенергия.

Пълното отваряне на електроенергийния пазар изисква и изготвянето на модел на ценообразуване, при който ще бъдат компенсирани дългосрочните договори за електроенергия. Той се подготвя от Световната банка и се очаква да е готов до края на април.

Също до края на април трябва да бъде готова и схемата за защита на уязвимите потребители, които трябва да бъдат защитени от първите очаквани големи ценови колебания на енергийния пазар.

Трябва да бъде изяснена и ролята на Националната електрическа компания на свободния пазар. В момента държавната компания е единствен обществен доставчик, а по този начин на функциониране на пазара либерализацията не може да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още