IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълната либерализация на енергийния пазар ще се забави и след април

Моделът за отварянето на пазара, подготвян от Световната банка, ще бъде готов най-рано в края на април, смята енергийният министър Т. Петкова

13:37 | 22.01.16 г.
Пълната либерализация на енергийния пазар ще се забави и след април

Пълната либерализация на енергийния пазар ще се случи след април, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред Народното събрание. В отговор на въпрос на депутатата Антони Тренчев (Реформаторски блок) тя обясни, че в края на април се очаква докладът на Световната банка за избор на модел на отварянето на пазара.

Досега очакванията бяха правилата, по които ще се извърши либерализацията, да бъдат изяснени до края на март и битовите потребители да могат свободно да избират доставчик на електроенергия от 1 април 2016 година.

След като бъде получен докладът на Световната банка, предстои и мащабна информационна кампания относно това какво представлява либерализацията и възможностите, които тя дава на потребителите.

"Когато са ясни всички компоненти на този модел, когато е ясна цялата схема, целият процес, който трябва да извървим и ние, и потребители, и доставчици на електрическа енергия, тогава тази информация ще бъде достояние на всички български граждани", допълни още тя. 

Един от най-важните въпроси за либерализацията ще бъде и защитата на уязвимите потребители, каза още Петкова по време на парламентарния контрол. Работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на труда и социалната политика, съвместно с експерти от Европейската комисия, работят по изготвянето на модели за компенсация на енергийната бедност.

Петкова очаква в края на април вече да има разработен подобен механизъм - в който да се включат критериите за определянето на уязвимите потребители, както и начините за тяхната компенсация.

Либерализацията на енергийния пазар закъсня, призна още Теменужка Петкова. България е една от последните държави в ЕС, която ще отвори пазара и това е една от причините за натрупаните дисбаланси в сектора. 

Тя отчете, че със старта на енергийната борса пазарът вече е факт, но трябва тепърва да се развива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още