IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: 30% от населението на България са уязвими потребители

Средният годишен разход на домакинство за електроенергия в страната е около 634 лева

17:15 | 15.01.16 г. 1
<p>
	Заседание на работната група, търсеща начини за компенсиране на уязвими потребители. <em>Снимка: МЕ</em></p>

Заседание на работната група, търсеща начини за компенсиране на уязвими потребители. Снимка: МЕ

Около 30% от населението на България попада в групата на уязвимите потребители и по тази причина е нужна методология за защита при пълната либерализация на електроенергийния пазар. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещението си в Брюксел.

Тя участва в заседанието на работната група, която търси начин за компенсиране на енергийно бедните домакинства у нас. Основната задача пред експертите е и да дефинира енергийната бедност.

По данни на социалното министерство годишно за енергийни помощи се разпределят около 85 млн. лева. За да получат помощи гражданите трябва да декларират, че са енегийно бедни и да отговарят на определени условия.

"За да гарантираме защита на всички потенциално застрашени лица, трябва инициативата за дефиниране на уязвимите потребители да дойде от страна на държавата, а не да чакаме те да се определят като такива", коментира Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Енергийният министър посочи още, че с преминаването към изцяло либерализиран пазар у нас ще се избегнат дисбалансите в българската енергийна система.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) годишното потребление на българските домакинства е около 10,5 терават часа. Средният годишен разход на домакинство за електроенергия в страната е около 634 лева.

Всички налични данни ще бъдат взети под внимание при определянето на критериите за защита на българските потребители през цялата година, а не само през отоплителния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Като са толкова уязвими, да им раздадат на части слънчеви панели и вятърни и да започнат да ги сглобяват ... като искат да станат енергийно неуязвими.Трябва също да се напише един нов учебник по икономика на енергетиката.Даже мога да им дам и идея за снимка за първа корица.Едно време по Дискавъри имаше едно филмче за поведение на маймуните, и на една маймунка и сложиха банан в една тясна хралупа и го държа 6 часа без да го пусне. Накрая я упоиха и пак не го пусна ... и най-накрая избутаха с топката на една дървена игла за плетене банана от ръката и за да и освободят ръката. Ето това сме точно ние с теорията на 'чистите въглища'. Било каквото било, но голямата лакомия е лош съветник. Трябва да пуснем въглерода да си ходи по живо по здраво и да продължаваме напред с възобновяема енергия и с чисти горива.Това е за първа корица, даже може да е без текст, за получаване на някаква бегла и елементарна представа точно за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още