IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работна група готви сценарии за подпомагане на енергийно бедните

Статистиката показва намаление на бедността, но хората не го усещат, смята социалният министър Ивайло Калфин

22:11 | 29.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Работна група готви сценарии за подпомагане на енергийно бедните

Работна група с експерти от социалното и енергийното министерство работи по различни сценарии в подкрепа на уязвимите потребители при отварянето на енергийния пазар у нас. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред bTV.

Обсъждат се различни възможности - въвеждането на две тарифи на цената за бедни и богати, директно подпомагане, в зависимост от това, какво ще се случи след либерализацията на пазара.

В момента около 250 хил. души получават енергийни помощи през зимата. Те сами избират за какво да получат подкрепа - за закупуване на твърдо гориво, газ или електричество, припомни социалният министър.

"Механизма го има. Той може да бъде разширен, увеличен. Нека да видим какво ще се случи", каза Калфин.

Възможността за смяната на доставчика на електроенергията от битовите потребители ще бъде факт от 1 април, посочи още вицепремиерът. Той допълни, че в следващите няколко месеца ще има напасване на свободния пазар.

Наблюденията върху други държави, където има пълна либерализация на електроенергийния пазар, показва известно, "не драматично" увеличение на цената на електроенергията, но след това намаление, дори и под нивата, при които е започнало отварянето на енергийния пазар, допълни той.

Калфин беше категоричен, че статистиката показва намаляване на бедността у нас. "Това не е важно, защото във всяка страна има чувство за бедност, не само статистика", допълни обаче той. Според българите не усещат, че стандартът на живот се е повишил. За последните 10 години доходите в страната са се повишили два пъти - и пенсиите, и заплатите, а хората не се чувстват два пъти по-богати.

Вицепремиерът коментира и случващото се в ДПС. Според него партията се препозиционира, за да стане приемлив коалиционен партньор - сега или в бъдеще.

По отношение на участието на АБВ в управлението Калфин посочи, че партията има отговорно отношение и е най-предвидимият партньор в правителството. Той обаче поясни, че не е била търсена позицията на АБВ при допълнителните промени в бюджета за 2016 година. Не  са били отчетени и предложенията, които партията е направена.

"По този начин коалиция не се прави", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
"Механизма го има. Той може да бъде разширен, увеличен...знаем го този механизъм, крадене докато може, лека модификация на механизма и пак яко зула, а я твърдо гориво, я газ, я електричество, а хората си продават имотите за да си платят сметките на Топлофикация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Продължава противоречива ситуация.Едновременно, българските социално и енергийно министерства са с реално мълчаливо съгласие за наличие на сгрешена парична система, която подсигурява развитие на регресивни стопански процеси със съпътстваща бедност и участвуват в търсене на възможности за спасение на хора без доходи.Кому е потребно да се запазват условия за стопанска разруха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Аз мога да предложа много по-просто и ефективен план за борба с енергийната бедност - забрана търговията с въглеродни квоти и премахване субсидиите за зелен ток. Тези мерки ще свалят цената на тока с поне 35% и цената бензина с поне 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още