fallback

България не подкрепя предложението на Туск за оставането на Великобритания в ЕС

По думите на Джема Грозданова правителството не може да приеме ограниченията на социалните помощи или на свободното движение

20:41 | 02.02.16 г. 9

България, в лицето на председателя на Комисията по външна политика на страната Джема Грозданова, не подкрепя проектопредложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за оставане на Великобритания в ЕС, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Предложението включва начин за премахване на социалните помощи за чуждестранни работници във Великобритания през следващите 4 години, мерки, които да защитят британската финансова система от намеса на регулаторните органи на еврозоната, както и повече правомощия за националните парламенти.

Джема Грозданова е казала по телефона за Bloomberg, че правителството „не подкрепя“ предложението и не може да приеме ограниченията на социалните помощи или на свободното движение. Тя обаче е посочила, че планът „може да доведе до преговори, които да помогнат за запазването на блока“.

Други източноевропейски правителства също засега са скептични по отношение на предложението, което накара британският премиер Дейвид Камерън да каже, че е готов да подкрепи оставането на Великобритания в ЕС.

Правителствата на Полша и Унгария предупредиха за потенциална дискриминация. Литва също има своите съмнения.

„Въпросът със социалните помощи и свободното движение е най-деликатният. Имаме нужда от допълнителен анализ на предложенията“, каза литовският външен министър Линас Линкдевичиус.

Чехия беше единствената източноевропейска държава, подкрепила предложението.

Това е „много добро решение за задържането на Великобритания в ЕС“, каза държавният секретар на Чехия по въпросите за ЕС Томас Проуза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 10.09.22 г.
fallback