IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на британския бизнес искат страната да остане в чисто икономически блок

Ръководителите на компаниите нямат ясно мнение за влиянието от евентуално напускане на ЕС върху други аспекти на дейността им

14:39 | 11.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лидерите на индустрията във Великобритания предпочитат да останат в Европейския съюз (ЕС). Много обаче биха искали изключително тесните политически отношения да бъдат премахнати и съюзът отново да се превърне в чисто търговски блок, коментира Financial Times.

Това е едно от заключенията в тазгодишното проучване нa Ipsos Mori, проведено сред председателите, главните изпълнителни директори и други старши мениджъри на най-големите публични и непублични британски компании.

Макар че много от тях, особено тези, които ръководят големи непублични компании, засега не желаят да говорят публично по въпроса за членството в ЕС, проучването показва, че мненията на лидерите на бизнеса за бъдещото на Великобритания са с различни нюанси.

Голямо мнозинство – 87%, искат да останат в ЕС както от лична гледна точка, така и професионална, но половината от анкетираните искат Великобритания да стане отново част от европейска икономическа общност без политически обвързвания.

Бордовете на най-големите британски компании смятат, че членството в ЕС е добро за бизнеса, но това не означава, че са сред най-големите защитници за ЕС“, казва Бен Пейдж, главен изпълнителен директор на Ipsos Mori. “Тяхната ясна подкрепа за оставане в ЕС е рязко облекчение за по-широкото население, сред което мненията са много по-смесени, и е малко вероятно тя да се промени, докато кампанията за референдума не тръгне в ход“, допълва той.

Почти две трети от анкетираните – 102 души от 500-те най-големи британски компании по оборот или вложен капитал, работят за компании с дейности в Европа, а почти половината са идентифицирали бизнеса си като мултинационални компании.

Ръководителите на компаниите нямат ясно мнение за влиянието от напускане на ЕС върху други аспекти на дейността им. Половината казват, че напускането няма да доведе до никаква разлика – нито положителна, нито отрицателна, за британската търговия с останалата част на света, а три четвърти казват, че това няма да се отрази на способността на компаниите им да привличат и задържат таланти. Според 57% обаче лесното наемане на хора без нужда от визи в рамките на ЕС е най-голямото предимство, което осигурява членството на Великобритания в ЕС.

Други предимства включват облекчаването на трансграничната търговия в ЕС и участието в единния пазар.

Една десета от анкетираните обаче казват, че членството в ЕС не е довело до значителни печалби за страната. Две трети твърдят, че европейските регулации са най-големият недостатък на членството на ЕС и че нивото на регулации, отразяващи се върху бизнеса, е нараснало през последните 12 месеца.

Сред другите недостатъци на членството на Великобритания в ЕС се посочват неясните перспективи пред икономиката на ЕС и еврото.

Засега влиянието на предстоящия референдум върху реалната дейност на компаниите е ограничена. Само 5% казват, че имат отложени или намалени инвестиции заради несигурността около резултатите, а само малко над една трета подготвят сценарии в случай на потенциален Brexit. Малко мнозинство – 51%, казва, че бизнес лидерите трябва да изиграят „активна роля“ в кампанията за референдума.

Въпреки че повечето респонденти – 55%, казват, че ниските цени на петрола имат положителен ефект върху компании им, три четвърти чувстват, че забавянето на китайската икономика носи „значителен“ риск за Великобритания, а само 1% смятат, че Китай предлага най-добрата среда за правене на бизнес извън страната спрямо 45% за САЩ.

В същото време бизнес лидерите остават много положително настроени за перспективите пред британската икономика и за тяхното собствено бъдещо представяне. Над 90% от анкетираните казват, че страната е привлекателно място за инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Ама разбира се.Кой бизнесмен на света иска политици да му определят правилата на играта и то такива като Станишев и Бареков.Това е безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още