IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неслучайното множество на кризи в Европа

Навлизайки в новата 2016 г., Европейският съюз се разцепва по три разделителни линии, коментира анализатор

08:13 | 07.01.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Навлизайки в новата 2016 г., Европейският съюз (ЕС) се разцепва по три разделителни линии, коментира Волфганг Мюнхау от Eurointelligence за Financial Times. Едната разделя проспериращия север от задлъжнелия юг. Втората отделя евроскептичните периферии от еврофилския център. Третата е между социално либералния Запад и все по-автократичния Изток. Това е сцена на дезинтеграция и разцепление.

Трудно е да се направят специфични прогнози за 2016 г. Има, разбира се, много познати рискове. Британският референдум по членството на страната в ЕС. Стабилният поток от бежанци. Разширяващите се икономически дисбаланси. Кризата в Гърция. Частично неплатежоспособната банкова система на Италия, както и нарастващото напрежение между Германия и страните от периферията на еврозоната по фискалната политика. Възход на джихадисткия тероризъм. Кризата в Украйна, която все още е далече от решение. Скандалът с емисиите на Volkswagen, който застрашава да подбие един от останалите стълбове на индустриалната сила на континента.

При съществуването на толкова много кризи в един и същ момент, полезно е да погледнем по-широката картина – тази на системния риск, който не идва от никоя конкретна криза, а от сблъсъка на толкова много в един и същ момент.

Отдръпвайки се стъпка назад, сложността на кризите започва да изглежда все по-малко инцидентна. Ако създадете паричен съюз без споделени икономически институции, фискални политики и юридически системи, обречени сте на провал в даден момент. По подобен начин зоната за свободно придвижване без съвместна охрана и граничен контрол не може да просъществува.

Можем да видим модел. ЕС има вродена тенденция към погрешни компромиси и услужливи само при успех конструкции. Нищо фундаментално не се промени миналата година, освен че този проблем стана очевиден за много повече хора.

Разцепването, когато то се случи, все още може да ни шокира. То обаче ни предлага и възможности. Вярвам, пише Мюнхау, че най-голямата грешка, която ЕС може да направи е да продължи по познатия си начин. Големите промени обикновено е по-вероятно да бъдат наложени директно от избирателите – чрез референдум, като този, който предстои в Обединеното кралство, отколкото от политиците и дипломатите. Европейският процес има тенденция да избягва резки размествания. Разделение ще настъпи само, когато натискът от националните столици стане твърде силен.

Има опасност това да задейства безконтролна дезинтеграция. Но има и добър шанс политическите лидери на Европа да помъдреят достатъчно, за да продължат в конструктивен дух. Вот на Острова за излизане от ЕС може, в дългосрочен план, да задейства по-широка трансформация на ЕС към вътрешна група от страни, които искат по-дълбока интеграция, и външна, в която Великобритания и други членки ще се чувстват достатъчно комфортно.

Разрив в еврозоната, който може да се случи скоро, предполага и възможността за по-широко преустройство. Щом еврото веднъж се възприеме за система на фиксиран валутен курс със споделена валута, за разлика от необратимия паричен съюз, замъгленото мислене ще се изчисти.

Подобна система може да работи само сред няколко страни с големи конвергентни икономики. Австрия и Германия поддържат частичен фиксиран обменен курс от 70-те години на миналия век. Защо да не продължат да го правят още 50 години? Франция и Германия също поддържат фиксиран обменен курс от 80-те години. Защо сега трябва да се окажат на различни страни на обменния курс?

Идеята за допълнителна икономическа и политическа интеграция между Германия и Франция остава фундаментално силна – много по-силна от тази за политическа и икономическа интеграция на ЕС, където някои страни са част от единна валута, а други нямат намерение да се присъединят към нея.

Никога не е имало убедителна логика в подкрепа на аргумента, че единен пазар се нуждае от единна валута. Но обратната логика съществува.

Страни с единна валута се нуждаят от много по-дълбока пазарна интеграция от страни, които поддържат собствените си пари. Ако приемем, че ЕС е съюз с множество валути, тогава ще трябва да приемем, че това не е единен пазар, а сбор от няколко обособени.

Освен икономическата фрагментация Европа се разделя политически и между Запада и Изтока. Както Унгария, така и Полша избраха евроскептични десни правителства. И двете страни ограничиха независимостта на правосъдната система и свободата на медиите. Някои смятат, че разширяването на съюза не е било голяма историческа възможност, както се твърди, а историческа грешка. Разширяването добави разделения в Европа и направи ЕС нефункционален.

Затова виждам, пише Мюнхау, че фрагментацията и разделението не като заплахи, които трябва да бъдат избегнати, а като възможности, които трябва да бъдат уловени. Очакванията ми за 2016 г. са, че ще видим още разделения. Надеждите ми са, че те ще бъдат мъдро управлявани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Важното е свободна търговия да има и сегашния режим на придвижване. И да се затворят гранците и да се сложат визи за всички маймуни- от близкия изток, азия и африка.Нищо друго не е необходимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Сегашните политици на Европа са станали такива в друга, вече отминала епоха.Те имат мислене и манталитет, който е бил успешен при други условия. Те ще продължат да прилагат това което знаят и могат, а то вече не е адекватно.Сегашните политици на Европа ми приличат на нашите управници от преди 25 години. Каквото си знаеха това си баеха до край. Няма как да ни се разминат бурите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
И всичкият този, управляван и режисиран хаос, е за да са направи опит за прикриване на глобалният проблем на Системата - Провалът на "пирамидалният" начин на живот - "живота на заем"... начин на живот, който е във физично противоречие с основни, фундаментални природни закони. "В природата нищо не се губи и нищо не се появява, а само преминава от една форма в друга!" Е при това положение, няма как да си взел 1 лев, а да трябва да върнеш 2....допълнителният 1 лев просто НЕ съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
"Идеята за допълнителна икономическа и политическа интеграция между Германия и Франция остава фундаментално силна"Пий си хапчетата човече! Иначе за някои неща е прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още