IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. обещава трудности, ако не се намери решение на бежанската криза

Гърция не може да контролира пристигането на още и още хора, твърди Йоанис Музалас

09:55 | 03.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ужасният студ, хапещият вятър и бурното зимно море не успяха да спрат привидно безкрайния поток от отчаяни хора, бягащи от войната или бедността към това, което се надяват, че ще бъде по-светло и по-безопасно бъдеще в Европа. Както изглежда и в зората на 2016 г. продължава вълната от хора по гръцките брегове и хиляди имигранти прекосяват балканските пътища, отправяйки се на север, пише AP.

Повече от 1 млн. души успяха да достигнат Европа през 2015 г. в рамките на най-голямата бежанска вълна след края на Втората световна война - криза, която тества европейското единство и заплаши визията за отпадането на границите на континента. Смята се, че близо 3800 души са се удавили в Средиземно море миналата година, пътувайки от Гърция до Италия в препълнени кораби, допълва анализът.

Европейският съюз обеща да засили патрулите по външните си граници и бързо депортира икономическите имигранти, докато Турция се съгласи да реши проблема с контрабандистите, опериращи на нейното крайбрежие. Но тези на фронтовата линия на кризата твърдят, че предстоящата година обещава да бъде трудна, освен ако не се случи някаква драматична промяна.

Гърция понесе тежестта на преселението на повече от 850 000 души, които достигнага бреговете на страната. Почти всички те дойдоха от близкото турско крайбрежие.

Отговорът на Европа се чу с гласа на отделните държави, притеснени за мащабите на бежанската вълна и въвеждащи нови гранични проверки, насочени към ограничаване на потока от хора. Проблемът се усложнява и от нежеланието на родните страни на голяма част от имигрантите да ги приемат обратно, когато става дума за принудително връщане, както Пакистан. 

“Ако не се вземат мерки да се спре притока от Турция и ако Европа не реши проблемите с връщането на хората като цяло, това ще бъде една много трудна година”, коментира Йоанис Музалас, гръцкият министър по миграционната политика.

По балканския маршрут неопределен брой мъже, жени и деца, смятани за икономически имигранти, са в задънена улица, а надеждите им да достигнат до проспериращите северни страни в Европейския съюз са попарени от поредните затворени граници. Гърция е единствената страна, която не може реално да блокира хората да влизат на територията ѝ, без да наруши международните закони за спасяване на бедстващи в морето.

Хиляди могат да останат “заклещени” в Гърция. По думите на Музалас страната няма възможност да контролира случващото се.

“Каквито и мерки да вземем тук, ако от турска страна контрабандистите увеличат потоците, ние не можем да се справим”, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още