IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел към германците: Да не се делим

Да не следваме онези, които със студ или дори омраза в сърцата си резервират Германството за себе си и искат да изключат другите, призовава канцлерът

10:57 | 31.12.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел по време на записа на новогоишното ѝ послание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел по време на записа на новогоишното ѝ послание. Снимка: Ройтерс

В навечерието на новата година германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на Германска социалдемократическа партия (SPD) Зигмар Габриел призоваха германците да обърнат гръб на ксенофобията по темата „бежанска криза“.

„Става дума за това да не следваме онези, които със студ или дори омраза в сърцата си резервират Германството за себе си и искат да изключат другите", казва Меркел в предварително публикуваната си реч за Нова година. Както и преди, Габриел  предупреди за едно възможно дълбоко разделяне на обществото.

Без да споменава изрично ксенофобското движение Pegida, канцлерът подчертава, че най-важното е „ние да не разделим". И същевременно призовава за търпение. „Ще отнеме време, усилия и пари - особено с оглед на изключително важната задача за интеграция на тези, които ще останат тук“, казва Меркел, цитирана от DPA.

Страната ни винаги е печелила от успешните имиграции, пояснява германският министър-председател. „С правилния подход и днешната голяма задача за притока и интеграцията на толкова много хора е шанс за бъдещето“.  

Канцлерът отново потвърждава целта за „устойчиво и трайно намаляване на броя на бежанците". Конкретни подробности обаче тя не дава, но повтаря своето спорно изречение: „Можем да го направим, защото Германия е силна страна".

В същото време тя посочва „основни условия за съвместното съществуване на всички", които включват ценности, традиции, език и закони. „Това се отнася за всички, които искат да живеят тук".

В публикувано във Facebook послание за Новата година пък Габриел пише: „От всички нас сега се изисква двойно усилие за интеграция, за да не бъде забравен никой". По думите му ще има нужда преди всичко от социално-политически мерки – като социални жилища и други. „Само тогава можем да предотвратим бежанците да не бъдат използвани за разделяне на нашето общество", предупреди Габриел.

„Заради тази опасност и през 2016 г. общата борба срещу десните демагози в страната ни ще бъде една от най-големите задачи“, пише още той. Същевременно изказва остра критика срещу мижавата солидарност на различни страни от ЕС по отношение на справянето с бежанската криза. „Не може Европа да е само шампион на плащанията, а солидарността все повече да се превръща в чуждица“, пише шефът на SPD. По думите му Старият континент трябва да се докаже като нещо повече от само субсидирана зона за свободна търговия.  

Още за бежанската вълна в Европа вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
пасъм
преди 8 години
Аз си мисля, че в този коментар има много неточности. Не е лошо да се явите на поправителен по български език, а и още нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
А стига се прави на луд! Защо не осиновиш едно семейство и да ни покажеш как става. Ако имаш твоя фирма направо ги назначи на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 8 години
аз си мислим, че в тая статиа има неточност!Не става въпрос за *** пегида, а за АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ!ТОЕСТ ЗА НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.Добре е, че Мърморкел е страхлива и не смее да каже истинската опаснос, който я грози. Мърморкел, вече си мъртва, но още не го знаеш. Ариеца не прощава гавра.Мърморкел, се едно си точно след откриването на новиа континет от белите. Дали пионерите са почнали с речи за "заедност" или са се заели с ликвидираното на индианците?!?!?!?!?!? И НЕ ИСЛАМИСТИТЕ НЕ СА ДОШЛИ В НЕМАЧКО ДА РАБОТАТ ПИ ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТ. ИСКАТ СИЧКО! БОГАТСТВОТО И ЧЕСТТА ВИ. ЧЕ И НАШТА, ПОКРАЙ ВАС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Бабо ... еми да не би джадаи вкарала не би чудо видяла ..... са при следващите избори си Aufwiedersehen ..... и дано дойде някой в Немция, който да се откъсне от тез *** Сашш, че само пакости праат гадовете ньедни и който също да гледа интересите на Германския народ, поне там това е възможно до някъде в сравнение с нас .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Тъй ли...не знаех ,че Германия е многонационална като щатите , например , дето тая приказка е валидна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 24
MZ/X
преди 8 години
"Страната ни винаги е печелила от успешните имиграции, пояснява Меркел."-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Това е което източноевропейците не разбират и не могат и да си го представят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ала бала...ами да пробваме да се прегърнем с бежанците и да идем на църква...щото нали ако си гостенин , уважаваш традициите на домакина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още