IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратеният търг за горски пътища ще бъде обявен наново

Индикативната сума за четиригодишен период е до 95 млн. лв.

16:22 | 18.02.16 г. 2
Прекратеният търг за горски пътища ще бъде обявен наново

Обществената поръчка на Южно централно ДГП за изграждане на горски пътища е на етап, в който все още не е приключила. По нея има над 20 участника, но няма обявени победители. Това коментира ресорният зам.-министър на земеделието и храните доц. Георги Костов, цитиран от БТА.

Припомняме, че управляващите спряха редица обществени поръчки, сред които строителството на магистрала „Хемус“ и печатането на лични документи с аргумента, че стойностите са завишени. 

Костов уточни, че индикативната сума за четиригодишен период е до 95 млн. лв., а не за 95 млн. лева, както бе разпространено. Обществената поръчка вече е прекратена и при всички случаи ще бъде обявена по правилата на новия Закон за обществените поръчки (ЗОП), за да няма никакви внушения и съмнения, коментира зам.-министърът.

На въпрос означава ли, че след като процедурата по обществената поръчка не е била приключила, тя няма да бъде и обжалвана, доц. Костов посочи: "Всичко може да бъде обжалвано". Той не можа да конкретизира за колко километра пътища е била обществената поръчка, като уточни, че е била за рамков договор и всеки отделен път в него се одобрява индивидуално.

Към момента има заявени необходимости от много горски пътища, коментира Костов. Той каза, че се правят опити за поддържане на горската пътна мрежа със средства, събрани от горските дейности, но те не достигат. В същото време парите от фонд "Инвестиции в горите", с които по закон се извършват тези строежи, стоят неизползвани.

Изискванията по изграждането на горските пътища са малко по-ниски от тези за републиканската горска мрежа, но са достатъчно високи по отношение на пътната настилка, за да могат по тях да се движат големи автомобили с висока товаряемост, коментира зам.-министърът. Цената на километър е различна в зависимост от терена и може да достигне от няколко десетки хиляди до няколкостотин хиляди.

Средната цена е от порядъка на 150 - до 180 хиляди лв./км. Над 105 км такива пътища са изградени само през миналата година в Югозападна България, където теренът е планински, каза още доц. Костов.

На въпрос за видеонаблюдението на горските предприятия в страната Костов каза, че текат проверки във всички регионални дирекции по горите. Където няма видеонаблюдение, обектите (складове за дървесина, преработвателни цехове) се запечатват. До момента под 10% от преработвателните предприятия са затворени, а проверените са около 50 на сто. Затварянето е временно, докато не се монтира видеонаблюдението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
kranc_mk
преди 8 години
Трябва да се правят горски пътища за да има достъп до гората която да се сече поголовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
KMalchev
преди 8 години
Аз не мога да стигна до къщи,те ще ми правят горски пътища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още