IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На първо четене: Задължителни зимни гуми и затвор за превишена скорост

Забраняват се безпричинните маневри и рязката промяна на посоката на движение, шофирането в насрещното движение ще се наказва с 3 хил. лева

16:24 | 24.02.16 г. 7
На първо четене: Задължителни зимни гуми и затвор за превишена скорост

Предвижда се наказание до 3 години затвор при превишаване на разрешената скорост за движение с над 60 км/ч. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети от депутатите на първо четене днес.

Депутатите приеха и два пакета поправки в Закона за движение на пътищата – единият внесен от ГЕРБ, а другият – от Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Те предвиждат задължителни зимни гуми от 1 ноември до 1 април.

Срещу този текст се обяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Според него това било равносилно на задължение всички да ходят със зимни обувки през зимата. "Колко от вас са със зимни обувки сега?", попита колегите си той.

Шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път освен това вече ще се наказва солено – предвижда се глоба от 3 хил. лева и отнемане на книжката за срок от 6 месеца. Новите шофьори пък ще имат по-малко точки, а глобите за превишена скорост и шофиране в нетрезво състояние скачат значително.

С новите текстове депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента. С промените се слага край и на безпричинното спиране в аварийните ленти на магистралите.

Шофирането на къси светлини в тунелите вече става задължително. Въвежда се и задължение за шофьорите да не потеглят, ако ако пътниците, които возят, са без колани или ако има малки деца без детски столчета.

Депутатите отхвърлиха проекта на Петър Славов от Реформаторския блок, който предвиждаше наказания за участие в гонки. Според управляващите в закона и сега има предвидени наказания за хулиганство на пътя, но проблемът е в трудното събиране на доказателства за това.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 8 години
Много ми е интересно как една кука ще установи коя маневра е 'причинна" и коя е "безпричинна".Сега,ако имаме що-годе читав съд,тези текстове трябва да отпаднат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
mitaka_sar
преди 8 години
Съгласен съм да спазвам (все по-рестриктивните) правила за движение,ако и ведомствата,на които плащам незаслужено данъци и винетни стикери ми гарантират качествени пътища.И когато се установи,че на даден път има ями,липса на маркировка или мантинели например,куки-те патрулка-джии оставят "слънчогледа"-хранилка и хващат лопатата и кирката за да поправят пътя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 4
polisat
преди 8 години
Това за зимните гуми е чист лобизъм и простотия, както и задължителните светлини целогодишно. Ако не е вярно остава единствено логичното ,че се намираме в район близо до северния полюс.Няма ли техническо лице да им обясни на тези кратуни, при каква температура са ефективни зимните гуми и как над 7 градуса С се износват много бързо.Кой ще плати за тези щети ? В САЩ където климата е много по суров в дадени райони НЯМА задължение за зимни гуми. Или Ние отново да сме по-католици от папата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Антиутопия.Автомагистрала "Хемус" някъде преди БотевградПодвижен знак 30 км/ч участък от пътя в ремонт. Да ама няма ремонт, няма работници, няма трактори няма НИИИИЩО! След 2 км и липса на ремонт, си мислш явно някой е забравил да махне знака и вдигаш 100. ГРЕШКА! Някой го е сложил нарочно!! Палка, белезници, съд, затвор.Ако не... срещу 1000 лева ше го отървеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Абе а ви такоам у...Зимни гуми до 1ви април. Ама чекай бе, днес е 24 февруари и навън е 20 градуса! Ми какво им е на едни добри всесезонни гуми? И после, как *** познава дали гумите са зимни? Ако пише тва са зимни гуми, значи са зимни. ***. А затвор трябва първо, за рецидив при употреба на алкохол над 1.2 както и за управление на автомобил с отнето свидетелство за управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 9
Alx
преди 8 години
Естествено че ще стане "задължителни зимни гуми", няколко от големите фирми си платиха на правителството да им гласува закон защото немогат да си продават зимните гуми.. Нищо че зимата в част от България почти липсва. И го гласуваха чак сега за да мине без много шум когато идва лятото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още