IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български евродепутати отнасят проблема с гръцката блокада до ЕП

Наказателната процедура е инструмент, но може да бъде прекратена заради отпадане на причината, предупреди Емил Радев

10:02 | 26.02.16 г.
Български евродепутати отнасят проблема с гръцката блокада до ЕП

Български евродепутати събират подписи за внасяне на въпроса с блокадите по българо-гръцката граница в пленарната зала на Европейския парламент (ЕП).

Евродепутатът от ЕНП Емил Радев съобщи за БНР, че вероятно още тази седмица ще бъдат събрани необходимите 40 подписа за отнасяне на проблема към ръководството на ЕП.

Процедурата за изпращане на писма от Европейската комисия (ЕК) до гръцката държава е започнала, заяви Радев

„Наказателните процедури на ЕК са вид инструмент, но ако напролет гръцките фермери "дръпнат" техниката и се върнат да си орат нивите, наказателната процедура може да бъде прекратена заради отпадане на причината”, предупреди Радев. 

Той е категоричен, че България до момента е предприела всичко възможно за защита на интересите си.

„Има практика на наложена санкция от ЕК спрямо отделна държава – такава санкция е налагана върху Франция, но там "войната" се е водила доста дълго време и това е дало възможност да се довърши процедурата”, обясни Радев, визирайки досегашни европрактики при сходни случаи.

Радев коментира, че гръцката държава не функционира както трябва, но изрази надежда, че гръцките съдилища функционират и българският бизнес ще може след съдебни битки да получи компенсация.

Емил Радев и се позова на европейска практика в тази насока и посочи т.нар. „ягодов регламент“, приет след продължителна блокада и конфликт на френско-испанската граница, когато испанските фермери са успели да осъдят Франция във френски съдилища и са получили компенсация за щетите си.

Преди дни евродепутатът Ева Паунова обясни, че няма механизъм на ЕК, който "от днес за утре" да прекрати блокадата на границата, организирана от гръцките фермери. Тя допусна, че ЕК в следващите дни може да започне процедура за нарушение срещу Гърция.

Народното събрание на България прие декларация, с която поиска от Брюксел да започне наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата.

България ще съдейства на превозвачите да се стигне до съдебни дела заради блокираните близо месец гранични пунктове на българо-гръцката граница, заяви транспортният министър Ивайло Московски. „Като държава ще направим всичко възможно да съдействаме да се стигне до съдебни дела, в които да бъдат обезщетени компаниите”, обеща министърът.

Ако до понеделник гръцката страна не намери начин да реши кризата с блокадата, българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница,каза още Ивайло Московски. Превозвачите са готови да блокират вноса и транзита на гръцка селскостопанска продукция през България.

Превозвачите са решени също да блокират българо-гръцката граница по време на Великденските празници и Гергьовден. Никакви автобуси с туристи няма да бъдат пропускани двустранно от 30 април до 7 май, както и по-късно през лятото от 15 юли до 28 август в разгара на летния туристически сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още