IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ева Паунова: ЕК няма механизъм да свали блокадата на границата "от днес за утре"

Проблемът идва от начина, по който гръцкото правителство управлява, каза евродепутатът

17:56 | 23.02.16 г. 2
Ева Паунова: ЕК няма механизъм да свали блокадата на границата "от днес за утре"

Няма механизъм на Европейската комисия (ЕК), който "от днес за утре" да прекрати блокадата на границата, организирана от гръцките фермери. Това каза евродепутатът Ева Паунова на конференция за кръговата икономика в отговор на въпрос от аудиторията. 

Припомняме, че от средата на януари гръцките земеделци блокират гранични пунктове към България заради готвената от правителството им пенсионна реформа.

Преди няколко дни недоволството сред българските превозвачи ескалира и те отговориха с контраблокада, след която граничните пунктове бяха отворени. Превозвачите обаче се заканиха, че ще блокират летния сезон в Гърция. Днес пък гръцките фермери отново затвориха ГКПП Кулата. 

Ева Паунова обясни, че е разговаряла с експерта от кабинета на Жан-Клод Юнкер, който отговаря за България.

„Беше ни казано още в началото: ние в момента като Европейска комисия нямаме по съществуващото законодателство механизъм, по който да отидем на границата и да кажем: вижте, това не може да го направите“, обясни тя.

Това, което можеше да се направи, е направено от българския министър-председател в разговори с Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер, както и от българския министър на транспорта, заяви евродепутатът.

„ЕК в следващите дни може да направи процедура за нарушение срещу Гърция. Няма механизъм на ЕК, който от днес за утре да може да направи така, че тази блокада да бъде прекратена“, допълни тя.

„Проблемът не идва от българските представители в Европейския парламент, от българското правителство или българските превозвачи. Проблемът идва от начина, по който гръцкото правителство управлява държавата вече много месеци. От това, че няма диалог и нещата, които г-н Ципрас обеща, не се случиха“, заяви евродепутатът.

По думите й резултатът в Гърция е недоволство в различни сектори.

Междувременно утре министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на външните работи Даниел Митов и представители на българските превозвачи ще обсъдят ситуацията на българо-гръцката граница и блокадите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Neural Network
преди 8 години
АМИ ТЕ ОТ 10 ГОДИНИ НИ ЗАТВАРЯТ ГРАНИЦАТА, А НАШИТЕ СТОЯТ И ГЛЕДАТ И ТАЯ ГОРЕ КАКВО ЗАМАЗВА ОЧИТЕ НА КОГО, ДЕТО ЩЕ МИ ВЗЕМА ЗАПЛАТА ОТ 15 ХИЛ ЕВРО????? ***.ЦАТА ВИ *** И НАРЕДЕНА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Проблема идва от липсата на организация на нашите, а не как управляват гърците. В момента имаме един затворен пункт и спокойно може да се пренасочи трафика, нали? А като се направи един-два-три пъти и гърците ще спрат, защото вече няма да има ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още