IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Изчерпахме всички средства за падане на блокадите по границата

Официалните власти в южната ни съседка нямат никакъв контрол върху фермерите, смята премиерът

12:08 | 26.02.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството е изчерпало всички възможности да се намери решение на проблема с блокираните гранични пунктове между България и Гърция. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в парламентарния контрол.

"С тези хора вече не знам какво да направя повече", каза той в отговор на въпрос на депутатите Явор Хайтов и Красимир Каракачанов.

Той посочи, че е разговарял няколко пъти с премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, с представителите на опозицията в страната, с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, еврокомисари и другите лидери на ЕС по време на последното им заседание в Брюксел. Отговорът на всички е, че те нямат контрол върху действията на протестиращите фермери, макар и да са нарушени всички европейски принципи.

"Безобразие - няма друга квалификация за действията по нашата граница", призна още Борисов и допълни, че всички форми на дипломация вече са изчерпани.

Явор Хайтов препоръча страната ни да потърси компенсация за загубите, които търпят не само превозвачите, а и туристическата индустрия, като се заведат съдебни дела.

От пресцентъра на МВР съобщиха по-рано днес, че от 22 часа на 25 февруари всички гранични пунктове с Гърция са отворени за преминаване на всички превозни средства и няма образували се колони от чакащи. 

Междувременно гръцките фермери вече обмислят да прекратят блокадите - и по националните пътни артерии, и по граничните пунктове, съобщава гръцкият в. "Катимерини". През миналата седмица те имаха две срещи с премиера Алексис Ципрас. На този етап няма някакъв ясен резултат от разговорите - и двете страни декларират, че са удовлетворени от диалога, но няма и конкретно решение.

С блокирането на пътища фермерите в Гърция се обявиха против плановете на правителството за реформа на пенсионната система, очаквана от години от кредиторите на държавата. 

Гръцкият премиер призова фермерите да се съобразят с текущата икономическа ситуация в страната, но призна и  че развитието на селското стопанство е един от начините за подобряване на благосъстоянието на Гърция. 

Едно от предложенията към сектора е фермерите с ниски доходи - до 20 хил. евро на година, да не плащат по-високи данъци и осигуровки. Кабинетът е склонен да позволи на сектора да не плаща по-високи осигуровки, но в замяна на това фермерите ще трябва да се съгласят на пенсии до 300 евро на месец.

Припомняме, че министърът на транспорта Ивайло Московски заплаши с контрадействия на блокираните гранични пунктове. Обмисля се спирането на камиони, превозващи селскостопанска продукция. Превозвачите пък заплашиха с блокиране на границата по празниците и в активния летен туристически сезон, ако до 29 февруари не бъде намерено окончателно решение на кризата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mortagon
преди 8 години
Решението е просто .. както видяхме само контра блокадата проработи .... трябва само нашите фермери да се солидаризират с гръцките за един месец ... и то през месец Май ... да ги видим тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още