IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство видя добра база за преговори в предложенията на фермерите

Премиерът призова сектора да има предвид цялостната картина на гръцката икономика при своите искания

17:53 | 22.02.16 г.
<p>
	Срещата между представителите на фермерите и премиера Алексис Ципрас в Министерския съвет продължи почти 5 часа. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Срещата между представителите на фермерите и премиера Алексис Ципрас в Министерския съвет продължи почти 5 часа. Снимка: Ройтерс

Предложенията на фермерите са добра база за преговори, коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас в обявената от местните медии като „критична“ среща с представителите на фермерите. След разговорите, които продължиха почти 5 часа, фермерите съобщиха за „ползотворен диалог“ и че ще представят предложенията на правителството пред своите щабове.

От срещата обаче отсъстваха представители на фермерите от Никея (Атика), които са отговорни за множество блокади във вътрешността на страната, предаде гръцкото издание „Етнос“. Те настояват за отделна среща във вторник, защото техните искания се различавали значително от тези на колегите в останалата част от страната. На този етап не е ясно дали подобна среща ще се състои.

Скандално до разговорите не бяха допуснати представители на Общогръцкия координационен съвет на земеделските производители, животновъдите и рибарите, допълва "Катимерини". Влизането на представителите на фермерите в резиденцията на правителството протече при драконовски мерки за сигурност, допълва още изданието. 

Пред събралите се днес в Министерския съвет представители на аграрния сектор в Гърция Алексис Ципрас посочи, че кризата в страната не е отсега – в периода между 2010 и 2015 година брутният вътрешен продукт на Гърция е намалял от 245 млн. евро на 175 млрд. евро. „Това е истинска катастрофа“, определи Ципрас.

„Ако не се завърнем към растежа, който по мое мнение зависи и от селските региони, няма да можем да говорим за доходи, нито за пенсии, нито за излизане от кризата“, каза още той и призова това да бъде взето предвид при търсене на решения за изход от ситуацията.

"Етнос“ коментира още и какво смята да предложи кабинетът на протестиращите фермери, на базата на провелата се късно снощи среща на правителството. Освен възможността да избират между три категории вноски при осигуровка за пенсия, Сириза планира нови инструменти в помощ на селското стопанство, финансирани от Програмата за развитие на селските региони в страната. Ще бъде изготвена и т.нар. „фермерска карта“, чрез която ще могат да бъдат теглени заеми за финансиране на стопанствата при ниски лихви, гарантирани от правителството.

Властите планират още и регулация на цените на пестициди, торове и посадъчен материал, които са по-високи, спрямо други европейски държави. Данъчната реформа ще бъде извършена до 2021 година, а не както бяха първоначалните планове – до 2019 година.

От своя страна сред исканията на фермерите са да бъде премахнат данък добавена стойност върху селскостопанското оборудване, горива без акцизи за нуждите на фермерите, както и оттегляне на предложената реформа за данъците в селското стопанство.

В разговорите с фермерите участват още и министърът на земеделието Евангелос Апостолос и министърът на труда Йоргос Катругалос.

Ако кабинетът и фермерите не успеят да се споразумеят, блокадите, които временно бяха вдигнати в знак на „добра воля“, ще бъдат подновени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още