fallback

Томислав Дончев: Борбата сега е да се върнат загубените пари от КТБ

Вицепремиерът изрази надежда, че ще могат да бъдат върнати повече от 15-20% от активите на фалиралата банка

10:02 | 27.02.16 г. 23
Автор - снимка
Създател

Сега борбата е каква част от загубените от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) пари могат да бъдат се върнат обратно. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV по повод внесения доклад на AlixPartners в секретната секция на Народното събрание и критиките, че разследването на фирмата е недостатъчно.

Дончев не е имал време да гледа доклада на международната фирма, която през юни 2015 г. беше наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ.

„Много са сладкодумни всички след КТБ. Защо нямаше такова сладкодумие преди да се случи белята с КТБ. Сега е лесно да се приказват общи приказки“, отговори Дончев на критиките спрямо работата на AlixParners и синдиците.

„Сега борбата е каква част от загубените пари могат да бъдат върнат обратно. Основната задача, освен на синдиците, е и на самата държава в лицето на правоохранителните органи, защото много от случаите граничат с криминални случаи“, каза Дончев.

Той изрази надежда над 15-20% от активите на КТБ да бъдат върнати, като по въпроса е „здравословен песимист“, отколкото оптимист.

Вицепремиерът определи секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията, отнел 8-9 месеца, относно наличието на картел на пазара на горива и започналото разследване спрямо фирми, които злоупотребяват с господсващо положение, като „смело решение, защото става дума за компании с големи размер и активи и които са листнати на борсата“.

„Основното правило е да има свободна конкуренция, а когато има картел, няма свободен пазар. Очевидно ощетеният е потребителят“, добави той.

Дончев се надява КЗК да разнищят случая докрай, защото имат и повече правомощия, „които им осигурихме чрез законодателни промени. Ако поискат нещо от правителството, ще го получат“, категоричен бе той.

Ако след няколко месеца КЗК успее да докаже съществуването на картел, ще ги глоби компаниите с процент от оборотите им, обясни Дончев и допълни, че дружествата държат на репутацията си.

По отношение на шумно спрените обществени поръчки през последните дни Дончев каза, че „това не са първите прекратени и обжалвани поръчки. Това е нормално и се случва непрекъснато.“

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
fallback