IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Израел може да е доставчик на газ за България

Двете страни имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката, смята вицепремиерът

12:38 | 25.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проф. Ави Симхон (вляво) и Томислав Дончев. <em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Проф. Ави Симхон (вляво) и Томислав Дончев. Снимка: Правителствена пресслужба

Според вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в бъдеще Израел може да е доставчик на газ за България.

„Разглеждаме страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и региона на Югоизточна Европа“, е заявил Дончев на двустранна среща с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон, цитиран от правителствената пресслужба. 

По думите му двете страни имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката, а осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергоресурси в региона на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите са неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност.

Участниците в срещата се обединяват в мнението си, че постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евросредиземноморска газова платформа, може да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите.

По време на срещата са били обсъдени и мерки за насърчаване на малките и средните предприятия, възможностите за стимулиране на високотехнологични производства и стартъп компании.

„България може да черпи от опита на Израел в изграждането на научна инфраструктура, основана на центрове по компетентност в ключови за икономиката сфери“, е заявил още вицепремиерът. Това по думите му е база за връзка между бизнеса и образователната система, която да стимулира създаването и предлагането на съвременни, иновативни и икономически атрактивни продукти не само на национално ниво.

Срещата е била в рамките на работното посещение на Българската делегация в Израел, водена от министър-председателя Бойко Борисов. Като част от посещението вицепремиерът Дончев ще проведе срещи и с почетния консул на България в Израел Мони Бар и с народния представител в Кнесета Йоси Бейлин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Zdravko
преди 8 години
Тия където отидат само глупости ръсят ! Колко години стана вече едни интерконектори не могат да изградят със съседните държави, че газ от Израел щели да внасят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Както винаги досега евреите изпреварват събитията още преди да са се случили с адекватни и изгодни за тях действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И Израел ли? Абе Дончев, аз мисля, че по-добре с Баце да направите един списък с държавите, които НЯМА да са доставчици на газ за България, че ще е по-кратък от тези, които ще ни бъдат доставчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още