IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Има много сигнали за експлоатация на работещи в чужбина българи

Сигналите до Инспекцията по труда да се подават преди напускането на компанията, препоръча социалният министър

10:49 | 08.03.16 г. 8
Калфин: Има много сигнали за експлоатация на работещи в чужбина българи

Има много сигнали за експлоатация на българи, работещи в чужбина, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Сигналите по думите му са за българи, които живеят в лоши условия, не им плащат осигуровки или вземат под минималната заплата в съответната страна. Министърът посъветва всички, които мислят да работят извън България, да минат през някое бюро по труда и да получат консултация за условията и минималната заплата.

Много българи работят като домашни помощници, особено в Гърция и Испания, не са регламентирани заплащането, работното време и почивките, изтъкна той.

След като участва вчера в Брюксел в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика, Ивайло Калфин заяви, че за холандското председателство основен приоритет ще бъде възможността работещите в Европа да се придвижват от една страна в друга. 

Фокусът ще е върху т. нар. командировани работници – например на строеж в Холандия отиват български работници, но не са наети от холандски работодател, а от български. Съответно получават български заплати и  осигуровки, коментира Калфин. В такива случаи според него често не се спазват правилата за работно време и почивка.

В България имаме добро законодателство, свързано с труда, но често получаваме оплаквания за неплатени или забавени заплати, или за хора, назначени на половин ден, които работят цял ден, едва след като служителите са напуснали компанията, обясни социалният министър. За да бъде проверката ефективна, той препоръча сигналът да се подава, докато човек е на работа.

„Човек трябва да защити правата си, а работодателите трябва да бъдат убедени, че трябва да си платят“, заяви той.

Запитан дали има дискриминация при наемане на жени на работа, той каза, че в България 13,4% е разликата в заплатите на мъже и жени на една и съща позиция. Разликата в пенсиите е 40%. Причината е, че жените имат по-къс трудов стаж и по-ниски заплати. Средното европейско различие между мъже и жени е 16%. Ние сме малко под средните европейски равнища и все пак тези 13% не са малко, каза Калфин.

Според него жените са склонни да правят много повече компромиси, когато се договарят с работодателя си, за да могат да съвместяват работата с отглеждане на дете.

Генерален приоритет на държавата е да търсим повече възможности родителите да си оставят детето от ранна възраст в детско заведение, каза Калфин.

На въпрос защо за отглеждане на дете през втората година майките не получават минималната заплата от 420 лв., а  340 лв., социалният министър заяви, че една такава промяна би струвала няколко десетки милиона лева. Той обясни, че управляващите решили тази година да се увеличи броят на семействата, които получават детски добавки.

Калфин допълни, че в страната 150 – 160 хил. души не работят, но не са се записали в бюрата по труда. Част от тях получават пари от чужбина или работят сезонно извън страната – например в Гърция работят между 80 и 100 хил. души годишно в туризма и селското стопанство. Те обаче се водят демотивирани безработни.

Има и хора, които не се записват в бюрата по труда, защото не очакват нищо, за тях трябва да има специални политики, допълни социалният министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ти явно си дрънкаш от любов към спорта ...аз какво казвам ...ако в България поне малко се нормализират нещата в пазара на труда , няма толкоз народ да бяга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ами не мога да ви слушам глупостите. без да ви кажа че говорите глупости. Съжалявам ако ти е неприятно че ти го казват. А на човек като му писне някъде, отива на друго място и това е съвсем естествено, но не виждам какво общо има с обсъждания въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Абе на тебе явно не ти разрешават много да приказваш в къщи , щот си досадник ! Не ти ли е ясно че щом на човек му писне тука , си хваща пътя барабар с всичките му рискове ! Затуй го питам тоя *** , да се погрижи най напред за България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И за да му сипа и аз :) е те това е глупостта"Генерален приоритет на държавата е да търсим повече възможности родителите да си оставят детето от ранна възраст в детско заведение, каза Калфин." Обратното е Калфин, добре е да създавате възможности родителите да си гледат децата а не да ги оставят в заведение.Тия ваще другарки там Клара Цеткин и кои беха, дето са измислили 98ми март са се объркали яко. Още малко и ще узрееш за идеите на Русо - да дадем всички деца в интернати за да не ни пречат на работата и на свободата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Как да е? По същия начин е, той не е казал, че е различно. Казва че и в Европата е така ( ако че лицемерно обясняват как там видиш ли..) и предупреждава хората да не се доверяват на това, че отиват в Европа, а да си проверяват нещата. Изобщо, умреме да се заяждаме. А как е в България а колко получават тука. Не става дума за това, как е в България в статията, а как е в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Калфин , а в България как е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Като чета това, което си написал, си мисля, че Тъ_панарът си ти. Каквото и да се направи, винаги ще се намери някой като теб да се "изока" Тъ_панар.Детските не са предназначени да ти финансират отглеждането на дете. Държавата не ти е длъжна да ти гледа детето. Така го разбират единствено хората с 10+ деца, мисля се сещаш кого визирам.Социално осигуряване си има, пенсиите и надниците са толкова, колкото можем да си позволим, като най-бедната страна в ЕС. Ако ще гледаме как нашата заплата е колкото една надница в Европа, следва да се отбележи, че нашата надница е колкото заплата на много места в Африка и Азия да кажем, така че някак.... винаги повечето мърморковци искат повече да получават на готово и нищо да не правят, но Калфин не е крив за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Тъ_панар! Чужбината как била - виж в България какво си надробил, глу_пако! Детските са пари за семки, няма социално осигуряване, заплатите са колкото една надница в Европа - а пенсиите колкото половин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още