IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие законопроекта за равнопоставеност на половете

Ще има координатор по равнопоставеност между жените и мъжете във всяко ведомство

17:15 | 24.02.16 г.
Парламентът прие законопроекта за равнопоставеност на половете

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, съобщиха от социалното министерство.

„Проектозаконът дава механизма и системата, чрез които да се подобри политиката в тази сфера“, подчерта социалният министър Ивайло Калфин по време на дебатите.

„С приемането на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете ще направим сериозна стъпка в засилване на дискусията по този проблем, като във всяко ведомство ще има човек, който се занимава с тези процеси“, посочи вицепремиерът.

Създава се фигурата на „координатор по равнопоставеност между жените и мъжете“. Този служител ще бъде определен в рамките на съществуващата администрация на централните или териториалните органи на изпълнителната власт, който ще бъде ангажиран с прилагането на държавната политика в тази сфера.

Очаква се и постигане на по-добро съответствие на националното законодателство със стандартите на Европейския съюз и международни правни актове в областта на равнопоставеност между половете. 

Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към Министерския съвет продължава да функционира като консултативен и координиращ орган.

Законопроектът предизвика дълга дискусия в пленарна зала, допълва БТА.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че трябва да има ясно дефиниране на областите, в които съществува такъв род неравнопоставеност между жени и мъже, а и няма база данни и информация, която да посочва в кои области съществува неравнопоставеност. 

Станислав Станилов от "Атака" коментира, че този закон е излишен и той няма да го подкрепи.

ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, заяви Светлана Ангелова и посочи, че темата за равнопоставеността е много важна. България изостава по отношение на законодателството в сферата на равнопоставеността, каза тя и отбеляза, че сме сред малкото държави в Евросъюза без такъв закон.

Мариана Тодорова от АБВ посочи, че законопроектът е желан и очакван от много дълго време. Тя каза, че жените са по-нископлатени от мъжете, а едва 10 процента от жените са представени в цялостното управление. Тя посочи, че БВП в страните, където успешно се преодолява половата неравнопоставеност, е с 20 процента по-висок от сходни други страни, тоест политиката по равнопоставеност има отношение икономическото развитие. 

Янаки Стоилов от "БСП лява България" заяви, че поставя този законопроект в категорията на безполезните - няма да попречи, но няма и да помогне. Той направи историческа рестроспекция на темата за равните права на жените и мъжете. Според него по времето на социализма настъпват най-успешните години за изравняване на двата пола, създават се и завидни социални права на жените. По думите му сред малкото положителни неща през последните две десетилетия е, че е продължила политиката на увеличаване на правата на жените, например България има един от най-продължителните отпуски за отглеждане на деца.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че законопроектът е рамков и не бива да се отхвърля с лека ръка тази крачка. Той припомни, че има и съгласие от страна на неправителствените организации за приемане на този закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още