IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видът на здравните пакети да се определи в закон, а не с наредба, искат от КС

Идеята е министърът на здравеопазването да не може непрекъснато да променя правилата, обясни конституционният съдия Румен Ненков

15:15 | 09.03.16 г.
Видът на здравните пакети да се определи в закон, а не с наредба, искат от КС

Разделянето на здравните услуги в основен и допълнителен пакет е отменено от Конституционния съд, защото текстовете позволяват на министъра непрекъснато да променя правилата, обясни конституционният съдия Румен Ненков.

По думите му видът на здравните пакети трябва да бъде определен в закона, а не чрез наредба. Това е единственото възражение на съда, добави Ненков, цитиран от БНР.

„Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време“, обясни Ненков, коментирайки решението на Конституционния съд. 

По думите му разделението на медицинските дейности на неотложни, които веднага да се извършат, и други, които могат да бъдат отложени до два месеца, трябва да бъде направено в закон, за да не може изпълнителната власт, в лицето на министъра на здравеопазването, непрекъснато "да променя правилата на играта".

Вчера вечерта Конституционният съд обяви, че отменя промените в Закона за здравното осигуряване, разделящи здравните услуги в основен и допълнителен пакет.

По-рано днес здравният министър Петър Москов обяви, че текстовете ще бъдат прецизирани и отново внесени в парламента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още