fallback

Гергана Раковска: Едва 6% от студентите се обучават в перспективни сфери

Очаква се 2/3 от децата ни да имат професии, за които не сме чували, коментира председателят на Фондация на бизнеса за образованието

22:16 | 10.03.16 г. 11

Едва 6% от българските студенти се обучават в перспективни сфери. Това са на природните науки, математиката и информатиката, където се очаква да бъде големият бум през следващите години. Това заяви Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и консултант към МОН, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. Причината е, че това са трудни специалности и затова младежите не ги избират. За сметка на това в социални, правни и стопански науки се обучават 45% от тях.

„Банки, счетоводство, осигуряване, управление, IT и анализ на данни, архитектура и инженерство, продажби, образование и обучение са секторите, коитоще генерират над 2 млн. работни места до 2020 г.“, каза Раковска.

Тя посочи още, че се очаква отлив при административните дейности, производството, строителството, проучването и добива на полезни изкопаеми, право, спорт. През следващите години силно ще се развиват мехактроника, информационните и комуникационните технологии, както и здравеопазването и социалните грижи.

Над 7 млн. души се очаква да останат без работа, защото тяхната работа ще бъде роботизирана и автоматизирана. Това са основно хора с нискоквалифициран труд. Същевременно ще бъдат открити нови работни места. "Очаква се 2/3 от децата ни да имат професии, за които не сме чували", каза още Раковска. 60% от най-търсените професии през следващите 10 години все още не съществуват.

„Роботиката, генетиката, нанотехнологиите и биотехнологиите се очаква да претърпят огромно развитие, каквото изобщо не можем да си представим“, посочи тя.

През следващите 5 години съотношението между съкратени и наети хора при мъжете ще е 3 към 1, а при жените – 5 към 1, което означава, че повече повече жени ще загубят работата си. Причината е, че ключовите умения, които ще се търсят в бъдеще са свързани с технически и дигитални умения.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
fallback